x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Канадски проект ускорява създаването на по-продуктивни сортове

Селекционерите и фермерите ще получат улеснен достъп до информацията за културите

Канадски проект ускорява създаването на по-продуктивни сортове
Автор: Фермер.БГ
Изпълнението на канадския информационен проект DivSeek Canada ще позволи на селекционерите да ускорят създаването на нови високопродуктивни сортове земеделски култури.
 
 
Бързото увеличаване на населението, промените в климата и недостигът на ресурси заплашват глобалната продоволствена безопасност, пише agropages.com.
 
Канада е един от основните производители на аграрни стоки в света и трябва да даде своя принос в спасяването на човечеството от глад.
 
За целта е необходимо рязко да увеличи селскостопанското производство, за да удовлетвори бъдещото търсене на хранителни продукти и да компенсира прогнозираното понижение на добивите от селскостопански култури в субтропичните и тропичните страни, смятат участниците в проекта DivSeek Canada.
 
 
Затова в Канада трябва да се разработят повече високопродуктивни, адаптирани и екологично безопасни сортове растения.
Количеството информация в областта на геномните данни бързо се увеличава, но изостават възможностите на селекционерите лесно да използват тези данни в интерес на разработването на нови сортове селскостопански култури.
 
DivSeek е международна инициатива, насочена към ускоряване на селекцията на растенията чрез използването на генетичното разнообразие в живите колекции и в банките за семена по света.
 
Желаното ускорение може да се постигне чрез създаването на унифицирана, окомплектована и координирана база данни, така че всички желаещи да получат достъп до важната информация. 
 
 
„Проектът ще доставя интегрирани, удобни за потребителите инструменти, адаптирани за производителите на слънчоглед, лен и леща. След това списъкът на културите ще може да се разширява. Този проект ще предоставя ключови ресурси, необходими на канадските селекционери и фермери“, коментира Марк ЛеПейдж, президент и главен изпълнителен директор на Genome Canada.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Изследователи разработват генна банка с над 10 млн. разновидности на пшеницата
 
Има решение за проблемите с работната ръка
17.01.2019 | 3830 прочитания
Има решение за проблемите с работната ръка
Квалифицираните кадри са шансът на българските земеделци да бъдат успешни и устойчиви в бизнеса си, благодарение на NIK Academy

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news