Национален форум за разясняване на Кампанията за директните плащания – 2010 ще се проведе на 9 март в НДК в столицата. Организатори на срещата са Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие”, съобщават от ДФЗ. От ДФ „Земеделие” съобщават, че в рамките на кампания 2010, която стартира официално на 1 март, предстои да се прилагат 6 нови схеми за национални доплащания – за тютюн, за крави с бозаещи телета, за говеда, както и за производство на мляко в икономически уязвими ферми, необлагодетелствани райони и нитратно уязвими зони.
 
Правилата за прилагане на новите схеми са разписани в Наредба №2 от 11 февруари 2010 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и специфично подпомагане за 2010 г., която е обнародвана в бр. 14 от 19 февруари 2010 г. на Държавен вестник (и можете да изтеглите от download центъра на Фермер.БГ).

Срокът, в който фермерите ще могат да подават заявления за субсидии по всички схеми за подпомагане през 2010 г. е 15 май 2010 г. – в Общинските служби по земеделие по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице. Заявления ще се приемат и след тази дата, но най- късно до 9 юни със санкция от 1% за всеки ден просрочие.
 
За Кампанията за директни плащания 2010 са предвидени 336 млн. евро, които се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Бюджетът за национални доплащания за тази година е в размер на 300 млн. лв., 150 млн. лв. от които са заложени в бюджета „под черта”, посочват още от Държавен фонд „Земеделие”.

Както Фермер.БГ вече писа, очаква се на форума да присъства министър-председателят Бойко Борисов. Ще бъдат поканени и представители на всички браншови организации от селлскостопанския сектор.