Интервю на Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” г-жа Калина Илиева пред  Юлияна Узаничева, в. „Стандарт”, 24 Февруари 2010 г.

Фермерите ни ще получат помощи за единица площ за трета поредна година. Кампанията за набиране на документите започва на 1 март. Колко ще вземат стопаните, кой има право на помощи и какви са новите правила за кандидатстване, обяснява Калина Илиева, шеф на Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция.

Г-жо Илиева, как ще се кандидатства тази година за подпомагане на фермерите за единица площ?
По системата за единно плащане на площ няма промяна. Документите се подават от 1 март до 15 май. След това пропусналите срока ще могат да подават документи до 9 юни, но за всеки ден закъснение се удържа по 1% от полагаемата субсидия. Новото, е, че от тази година площите ще се очертават директно в нашата система ИСАК, до която имат достъп общинските служби по земеделие. Това беше изключително важно, защото имаше препоръка от Брюксел. Старата система е давала възможност да се вижда кои площи все още не са заявени и така в края на кампанията определени хора са се възползвали от тази възможност и са зачертавали всички незаявени площи. Това вече няма да е възможно.
Ще има ли помощи за животновъдите?
Животновъдите ще получат субсидии по седем нотифицирани схеми. Шест от тях са нови. Първата схема, която е на глава животно, е без промяна - за едър рогат добитък. При нея ще се подпомагат животните, които към референтната дата 28 февруари са били заявени в системата на Националната ветеринарномедицинска служба. Важното тук е, че преди да подадат своите заявления по кампанията, животновъдите задължително трябва да отидат при своя ветеринарен лекар и да актуализират животните си по брой, порода и номер на ушната марка. Това е задължително и е новост тази година. След като бъдат обновени данните, те трябва да отидат в общинските служби по земеделие, където получават детайлна информация за всяка една от схемите. Те трябва изрично да посочат на коя от тези схеми отговарят и да подадат заявлението. Едната нова схема е за крави с бозаещи телета. Тук е важно, че фермерите не трябва да имат квота за мляко. Ще има национално доплащане за клане на говеда, също нова схема, където кланичните трупове трябва да отговарят на европейските стандарти. Предвидено е национално доплащане за овце и кози майки. Като тук промяната е, че до тази година се субсидираха стада от минимум 20 животни. От тази година е над 50 броя. Има и схема за подпомагане на производството на краве мляко. Това ще бъде за икономически уязвими ферми, ферми в необлагодетелствани райони и за такива, които са в нитратно уязвими зони. На електронната страница на земеделското министерство, на страницата на фонд "Земеделие", в общинските служби по земеделие ще може да се получи детайлна информация как да кандидатстват.
Каква е сумата, която ще бъде раздадена на фермерите тази година?
Общо за директните плащания на площ и националните доплащания сумите са разпределени както следва: европейската субсидия е 328 млн. евро, което е с 5% повече от миналата година. Националните доплащания към момента са 300 млн. лв. Колко ще се получава на глава животно и на площ, ще стане ясно, когато бъдат подадени всички заявления в края на кампанията. Общата сума, определена за подпомагане, ще се раздели на броя на заявленията.
Споменахте, че в последния момент са били зачертавани за подпомагане площи, които реално не са обработвани. За колко декара става дума?

В около 10 000 заявления имаше застъпвания. Заради злоупотребите в миналото се наложи вместо 5, да проверим 15% от площите на място. В тези проверки не са констатирани големи несъответствия. Но при застъпените площи са останали около 700 по-проблематични заявления. Там има застъпвания с големи земеделски фондове. Там проблемът е в сложните взаимоотношения, които имат фермерите, обработващи земята, и фондовете, които са изкупили земята и заявяват плащане, без да уведомят стопаните. Но знаете, че парите се дават за обработване, а не за собственост. И тук започват тези сериозни проверки, защото като Разплащателна агенция ние трябва да определим кой точно има право на тези средства. Те идват при нас със съответните документи и голяма част от материалите са подадени в прокуратурата. Около сто са тези случаи.
Кой може да получи пари тази година?
Право да получат субсидии имат всички земеделски производители, които ползват земеделска земя и тя отговаря на изискванията за поддържане в добро земеделско и агроекологично състояние. Знаете, че имаше голям проблем с наддеклариране на мерите, пасищата и ливадите във високопланински райони. Причината е, че се заявяваха терени, които са силно затревени с много храсти. Направихме заедно с Министерството на земеделието и храните нова наредба, която регламентира подпомагането точно в тези райони. Там проблемът е следният - част от тези храсти са защитени и териториите попадат в "Натура 2000" и земеделските производители не могат да ги унищожат. В същото време наистина техните стада, особено кози, ги ползват за паша, както позволява регламентът. В наредбата регламентирахме именно критериите за допустимост - кои са тези райони, какво значи храст, който не може да бъде унищожен, и в същото време е поставено условието ливадите да се поддържат с паша за животни.
Ще има ли специални субсидии за тютюнопроизводителите?
Да. От новата кампания ще има плащане и за тях. Схемата ще се изчислява от произведеното количество тютюн за 2007, 2008 и 2009 г. От това количество ще се формира средна квота и тя ще дава право на плащане. Стартът на плащанията е най-рано през декември.
Изчистен ли е проблемът, заради който животновъдите получиха по-малки субсидии тази година?
Животновъдите подават един документ, в който са посочени различни схеми и те трябва да бъдат зачертани, за да се получи помощта. И тази година е така. Ние стартираме голяма информационна кампания за разяснение - медийно, с брошури и чрез обучение на служителите в общинските служби по земеделие, които трябва да подпомагат земеделските производители при подаване на документите. Обученията започнаха от 20 февруари и са задължителни за всички служители, които ще работят със стопаните при подаване на заявленията. Всеки един ще мине и тест в края на месеца и ще се подпише той и служителят, който го е обучавал. Надяваме се, че така - чрез персоналната отговорност на всеки служител, ще бъдат по-ангажирани към самите земеделци и ще им представят коректна информация и пълно съдействие. 
Ако стопаните имат проблеми със субсидиите, въпреки че всички служители са минали тест? 
Ще се търси персонална отговорност на съответните хора. Ние искаме да направим максималното, за да помогнем земеделците, но когато един фермер кандидатства за нещо, той заявява, че иска тези пари и слага своя подпис. Тоест той също трябва да поеме своята отговорност.
Колко заявления очаквате тази година?
Между 140 и 160 000, в това число около 60 000 тютюнопроизводители. Миналата година бяха около 95 000.
Напредвате ли при разглеждането на проектите по Програмата за развитие на селските райони?
Да, и мисля, че с доста добри темпове. Към нашето встъпване обработените проекти са били малко над 8%. Към днешна дата те са вече над 25 на сто - само за шест месеца. Остават около 2900 проекта. Очаквам в края на февруари да ни остават само около 2000 проекта.
Ще има ли преразпределяне на парите по различните мерки на програмата?
Колегите от Брюксел са изразили становище, че преди междинната проверка по програмата, която е през април и се прави от външна независима фирма, не могат да дадат становище за прехвърлянето на средства. Ако междинната оценка препотвърди нашата и на министерството констатация, че е бил съсредоточен интерес само в определени сектори, а в други няма интерес, ще може да се преговаря. Но има Обща европейска селскостопанска политика и в нея се залагат определени политики. При нас най-голям е интересът за земеделска техника. От тази година ЕК изрично иска да се подпомага с 10% по-малко, тоест този ресор остава малко на заден план. За сметка на това се увеличават субсидиите, например за възобновяемите енергийни източници. Тоест при една обща заложена европейска политика ще бъде трудно комисията да бъде убедена за подпомагане на средства в друг ресор. Все пак половин милиард вече е изразходен за закупуване на земеделска техника у нас.

снимка:fermer.bg