Биопроизводители от цяла Европа си дадоха среща на изложението Tech&Bio във френския град Валанс. Тази година събитието отбеляза своята десета годишнина, а възможности да се запознаят с новостите в сектора имаха български биопроизводители, благодарение на фондация „Биоселена“. 
 
Събитието, което се проведе на 20 и 21 септември, бе посетено от над 17 000 души, а изложителите бяха над 300 от повече от 20 държави. 
 
 
За впечатленията си от изложението ни разказа биопроизводителят от село Труд Надя Петкова. 
„България не отстъпва по нищо. Ядохме от техните плодове и зеленчуци, но нашите са по-сладки“, каза Надя. 
 
 
На изложението бяха представени различни машини, които се използват в различните отрасли на биоземеделието. 
„Трудът във Франция е доста скъп – минималната ставка за час е между 17 и 20 евро. Затова те използват доста машини, за да оползотворят по-големи площи“, обясни биопроизводителят. 
 
Различни породи за осеменяване - генетичен материал за млечните ферми. 
 
Тя отбеляза, че впечатление й е направило това, че доста от френските ферми са специализирани в конкретна култура – само салати, само картофи. 
Малкият производител може от друга страна да предложи различни култури в различно време, каза Петкова. 
 
 
Техника за обработка на етерично-маслени култури. 
 
Тя добави, че добро впечатление ни направи отношението на политиците, на самите французи и европейци към биопродуктите. 
„Хората ценят чистата храна. От друга страна България има всички основания да се нареди до страни като Франция с вкусните си продукти“, допълни биопроизводителят. 
 
 
Специализирана машина за полагане на мулчиращо фолио. 
 
 
Инвентар за окопаване на салати. 
 
Косене на трева сред овощните градини. 
 
 
 
Щтригелна брана, която се използва в зърнопроизводство в биопроизводството за премахване на плевелите, без да се пръска с хербециди.
 
Обръщателен плуг, който реже почвата на 15-17 см и подрязва корените на плевелите. 
 
Машина, която забива камъните навътре в земята. 
 
Механизирано окопаване на салати.
 
Изкуствено затревяване на междуредията при лозарството, за да няма плевели. 
 
Пръскане с биопродукти. 
 
Отглеждане на салати, като почвата е поръсана със слама. Така по биологичен начин се пресича поникването на плевели.