x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Какво стана на първата среща на високо равнище за захарта?

България изрази необходимост от откриване на квота само за рафинериите

Какво стана на първата среща на високо равнище за захарта?
Автор: Фермер.БГ
© Pixabay
Производството на захар в ЕС нарасна значително през първата пазарна година (2017/18) след края на квотната система. Това са обобщените данни от първата среща на групата на високо равнище по въпросите на захарта. Какво следва обаче оттук?
 
 
Квотите върху производството и митата върху вноса поддържаха цената на захарта в ЕС, която често надхвърляше нивата на международните борси. След отпадането на квотите обаче, в контекста на глобалния излишък на захар и ниските международни цени, данни на Европейската комисия (ЕК) сочат срив на цената, съобщи ОДЗ-Кюстендил. Средната цена на бялата захар в ЕС още през януари 2018 г. е 374 евро за тон, което е с 26 евро по-малко от тази през есента на 2017 г. и най-ниска от 2006 г. насам. 
 
Държавите членки изразиха загриженост за икономическата жизнеспособност на сектора още през ноември 2018 г. в рамките на Съвета по земеделие и рибарство. В отговор на изразеното безпокойство комисарят по земеделие Фил Хоган обяви създаването на Групата на високо равнище в областта на захарта, за да се гарантира задълбочена оценка на сектора на европейско и национално равнище. 
 
На срещата беше обсъдена ситуацията на пазара на захар в ЕС след края на квотната система от 30 септември 2017 г.
 
ЕС е водещ световен производител на цвеклова захар (около 50% от общото световно количество), но само 20% от световното производство на захар е от цвекло. 80% от общото производство на захар в света е от захарна тръстика. 
 
В рамките на срещата държавите членки представиха проблемите, в търсене на възможности за преход към по-малко регулиран пазар. България не произвежда цвеклова захар и е изключително зависима от доставките на суровина извън ЕС. Затова изрази необходимост от откриване на квота, достъпна само за рафинериите с оглед на традиционните им нужди за рафиниране. 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Продължават дискусиите относно пазара на захарта в ЕС
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news