x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Какво предстои за биоикономиката на Европа до 2027 г.?

По оценки на ЕК към 2030 г. биоиндустрията може да създаде до 1 млн. нови работни места

Какво предстои за биоикономиката на Европа до 2027 г.?
Автор: Фермер.БГ
Източник на снимката: pixabay.com

Приемайки стратегията за Обща селскостопанска политика на ЕС (ОСП), Европейската комисия (ЕК) определи по-нататъшното развитие на биоикономиката в качеството на една от основните цели на новия бюджетен период 2021-2027 г., информира УкрАгроКонсалт.

Новата ОСП: Субсидии с по-малко стрес за фермерите

В рамките на бюджета на ЕС, обхващащ указания период, ЕК планира да задели 100 млрд. долара за най-амбициозната програма за изследвания и иновации в историята - Horizon Europe. От тях €10 млрд. ще бъдат насочени към продоволствени и природни ресурси, включително биоикономика.

През периода 2014-2020 г. ЕК вече инвестира €3,85 млрд. в изследвания и иновации в сферата на биоикономиката съгласно програмата «Horizon 2020». 

ЕК има намерение да увеличи усилията, насочени към създаването на устойчива биоикономика и създаване на въглеродно-неутрално бъдеще. Вместо да се търсят алтернативи на продукти, базирани на нефт, стратегията ще търси решение на по-широки циклични проблеми, включително продоволствена безопасност.

Примери за реализация на биоикономически решения в Европа може да бъдат:

-    Преработка на отпадни продукти от дървесина, захарно цвекло и морски водорасли са създаването на козметични продукти, текстил и табла за автомобили;
-    От биологичните и рибните отпадъци да се произвеждат биопластмаса, масла и фармацевтични изделия.

По оценки на ЕК към 2030 г. биоиндустрията може да създаде до 1 млн. нови работни места. Тя ще даде важен принос за постигането на целите в областта на възобновяемите източници на енергия, увеличавайки дела им от 27% през 2020 г. до 32% през 2030 г.

Целта е да се постигнат следните параметри на биоикономика:
- годишен оборот от €2 трлн.;
- €621 млрд. добавена стойност;
- 4,2% БВП на ЕС;
- над 18 млн. заети в страните от ЕС.

Европейският комисар на земеделието Фил Хоган заяви, че въпреки че страните, които имат национални стратегии в областта на биоикономиката, се увеличават, много държави-членки на ЕС все още нямат такива. Поради това всяка страна ще има ангажимента да разработи свои цели и очаквани резултати в сферата на биоикономиката.

За различната степен на внимание към развитието на биоикономиката в страните членки на ЕС към март 2018 г. е съставена специална карта.Следващата седмица – на 18 март в Брюксел, аграрните министри на Стария континент ще се съберат на заседание. По време на заседанието, председателнствано то Румъния, агроминистрите на страните-членки ще разискват бъдещето на Общата политика на Европейския съюз за селско стопанство след 2020 г., като фокус ще бъде пакета от реформи.
 
В дневния ред е записано и че аграрните министрите ще обърнат внимание на Регламента за стратегическите планове, които всяка държава трябва да изготви.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Хоган: Бюджетът по Пчеларската програма да се завиши от 36 на 62 млн. евро
 
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
18.03.2019 | 6441 прочитания
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
Подпомагат се проекти за подобряване на цялостната дейност на предприятията

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news