x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Какво представлява семейното фермерство във Франция?

Франция се похвали със селекционна дейност по геном

Какво представлява семейното фермерство във Франция?
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Оператор: Валери Цветанов
Какво представлява семейното фермерство във Франция и какви са неговите характеристики. Докъде е стигнал прогресът в сектор „Животновъдство“ и какво е нивото на селекционната дейност разказаха в интервю пред Фермер.БГ Роджер Бланк, основател на изложението най-голямото професионално животновъдно изложение Sommet de l'Elevage и Стефан Патен, директор на Races de France – организация, която е шапката на асоциациите на породите във Франция.
 
Българският опит
 
„Посетихме една голяма овцеферма в България. Това, което видяхме е една прекрасна ферма, много хубав модел, над 2000 животни от породата Лакон, но това е един тип животновъдство.  Ако искате да развивате територията, за да не се обезселяват селата, трябва да вървите към по-друг модел и той е по-скоро семейна ферма – това, което правим ние“, каза Роджер Бланк.
 
 
Семейните ферми 
 
„Във Франция има едно специфично животновъдство, което е базирано на фамилната ферма. Тя е с традиции, наследява се, и зад нея стоят много стабилни компетенции. Във Франция имаме 20 млн. говеда, които са професионално разделени на млечно и месодайно направление. Повечето се отглеждат пасищно. Освен това там категориите ферми също са разделени. Този модел може да се възпроизведе и в България“, разясни той и добави:
 
„Средно фамилните ферми са около 60 ха и с около 50 крави-майки. Земята е нужна, тъй като задължително фермерите, отглеждащи животни сами произвеждат храната за тях, а не я купуват. Имаме затворен цикъл. За стопанисването на една такава ферма са нужни двама души. При овцевъдството средна фамилна ферма е от 200 до 500 овце-майки“
 
 
От своя страна Стефан Патен коментира, че най-общо фамилната ферма представлява семейна юридически структури, със семеен капитал. Може в една ферма капиталът да го притежават двама или трима души. Но като цяло това е много различно от големите ферми, където това са инвестиционни структури. Във Франция се постарахме да запазим местната икономика и капиталът да да остава в семейството.
 
Селекционна дейност 
 
„Селекционната дейност във Франция датира от 19 век, когато са се създали и породните асоциации у нас. От начало това са били структури на няколко животновъди, които са се обединили около една порода, за да подобрят качествата й. Сега всеки, който гледа дадена порода, е член на съответната асоциация, така имаме широка база за селекционна дейност. Тя се поддържа от асоциацията на съответната порода, като в нея работят и научни работници от института по животновъдство във Франция.
 
 
Това, с което може да се похвалим е, че при породата Лакон селекционната дейност се извършва вече по геном. И затова млеконадоят се увеличава на всеки 5 години с половин литър.
 
Средната млечност на Холщайн във Франция е около 10 000 литра на лактация за 305 дни. В зависимост от породата този млеконадой може да е много различен. Може да започне от 5 тона и да стигне до 10 тона“, разказа Патен.
 
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news