37 899 наети хора през 2015 г., според данните, предоставени на Фермер.БГ от НСИ, са с квалификация и на длъжност, изискваща професионална такава.
 
 
В специална анкета Фермер.БГ попита „Имате ли специализирано агрообразование?“
 
34,44 на сто от анкетираните са посочили, че имат, защото това е задължително, за да се справяш с бизнеса в този сектор. 
29.47% обаче са казали, това не им е необходимо и практиката е тази, която дава повече знания.

Има и такива, които имат агрообразование, но смятат, че не им помага в работата. Те са 13.25% от отговорилите над 300 души на анкетата. 
 
Тези, които планират да поемат по академичния път и да попълнят празнините в знанията си, свързани с агросектора, са 11.92%
8.91 процента учат в момента, а 1.98% са решили това да стане в друга държава.  
 
Статистика 
54 447 душа са общо наетите хора в селското стопанство през 2015 г., като данните, които са най-пресните, на Националния статистически институт (НСИ), изготвени специално за Фермер.БГ, се отнасят за лицата, които са в трудово правоотношение с работодателя, съгласно Кодекса на труда или в служебно правоотношение съгласно Закона за държавния служител и по силата на тези правоотношения получават възнаграждение в пари или в натура под формата работна заплата.
 
 
НСИ не разполага с по-конкретни данни за това дали хората са наети в животновъдния или растениевъдния сектор. Картината не е пълна и заради това, че разпределението по професии е направено по Национална класификация на професиите и длъжностите, обясниха за Фермер.БГ от НСИ.  
 
Данните се отнасят за предприятията, прилагащи двустранно счетоводно записване.
 
 
На „ръководни постове“ са 2 485 души в страната, като най-много са в централна Северна България – 548, а след това се нарежда североизточната част на страната, където те са 539. 
 
Преброените „специалисти“ в цялата страна са 3 209, като най-много са концентрирани в Североизточна България - 718.  В Западна България  - на север и на юг – специалистите в селското стопанство са най-малко. 
 
Като „техници и приложни специалисти“ са определени 2 525 души. Най-много – 581 от тях са отбелязани като локация в Северна България. 
 
Общият брой на „квалифицирани работници в селското, горското, ловното и рибното стопанство“  е 6 835. Най-много хора, определени по този показател, работят в Североизточна България – 1 484. 
 
„Машинните оператори и монтажниците“ са 13 136 души. От тях 3 126 души са наети в Северна България, а само с петима по-малко с в североизточна България. 
 
 
Най-голяма е групата на наетите, определени като с „професии, неизискващи специална квалификация“. В цялата страна те са 16 548 души. 
Най-голяма концентрация на неквалифицирана работна ръка, която е наета, има в централна Южна България – 3 641 души. Това са най-търсените кадри в селското стопанство и секторът изпитва най-голям глад за тяхното включване в работата
 
Последните данни, изготвени от отдел „Агростатистика“ на Министерството на земеделието, храните и горите, са отпреди 7 години, като е имало частична актуализация през 2013 г. 
 
Очаква се ново преброяване да бъде направено през 2018 г.  
За да боравим с терминологията разликата между наетите и заетите лица, е, че към заетите спадат наети по трудово и служебно правоотношение, наети по договор за управление и контрол, работещи собственици, неплатени семейни работници, наети лица по извънтрудови правоотношения, които имат само граждански договор и не работят при друг работодател.