Все по-често у нас се говори за успешно животновъдство, но какво на практика значи това? Несъмнено три са ключовите условия при създаването на ефективна животновъдна ферма, а именно – добра селекция и подбор на животните, правилно хранене, добро проектиране на сградите, с качествено строителство и оборудване. Синхронът на тези три момента дава гаранция за постигането на продуктивно, рентабилно и успешно животновъдство.
 
 
Здравето и млеконадоят на животните зависят пряко от условията, при които те живеят. Заедно с това всяко едно стопанство се отличава със специфики и конкретни нужди. Специалистите от Агритоп разбират това и са готови да разработят перфектния проект, който да отговори изцяло на желанията и да покрие напълно нуждите на всеки един животновъд.
 
 
В рамките на АГРА 2018, компанията-лидер в изграждането на животновъдни стопанства отново постави фокус върху сектора, този път обаче в частност върху селектирането, групирането и манипулирането на животните.
 
„Представили сме система за претегляне и обработка на копита на крави. Също така и за овце. Темата е доста интересна, тъй като през последните няколко години се инвестира мащабно в обори, сгради за отглеждане на животни и др. Смятаме, че дейността на нашите клиенти  трябва да се развива, а това е тяхната следваща стъпка. От една страна да селектират правилно, да групират правилно, за да бъдат по-ефективни, а от друга и по-правилно да хранят животните си. Освен това е важно да бъде обърнато внимание на подрастващите животни, което е следващата тема, на която ние обръщаме внимание тази година“, коментира управителят на Агритоп Николай Стефчов пред Фермер.БГ.
 
 
Днес все по-ясно се вижда, че животновъдството не е просто хоби, а бизнес. За развитието на този бизнес обаче е необходимо правилно организиране на процесите във фермата. Това може лесно може да бъде постигнато с правилно структуриран проект.
 
„Вече над 10 години работим съвместно с Агритоп. Повтарям се, защото това е ключово. Най-важното нещо при изграждането на ефективни решения е постоянството. Благодарение на това, че всички тези години сме заедно, успяваме да се срещнем с клиентите, с които вече сме работили и да надградим идеите им, както и да консултираме фермерите, които имат бъдещ интерес. С всички тях обсъждаме проекти, скицираме, чертаем и изготвяме планова на място. Нашата основна цел е да намерим ефективните решения, свързани с високопродуктивността, здравето на животните  и хигиената им. И всичко това да работи правилно със съоръженията във фермата. В Германия, както и в България пазарът на млякото е нестабилен. Нашата роля е да намерим решението за ефективна работа и дори в моментите, когато цената не е добра, нашите клиенти отново да бъдат конкурентноспособни. Решенията трябва да са работещи, но и финансово обосновани“, сподели Томас Фритше, немски експерт и консултант по проектиране и оборудване на животновъдни стопанства.
 
 
Фритше има 25-годишен опит в планирането, изграждането и оборудването на животновъдни ферми, като през годините е консултирал над 250 стопанства в Германия. Той е категоричен, че обмяната на опит и двустранната връзка е от водещо значение за създаването на устойчив проект.
 
„Заедно с Агритоп сме консултирали и изградили различни животновъдни ферми, които в момента са рентабилни на пазара и продължават да се развиват. Тази година стартираме проект, с който група фермери от Германия ще дойдат в България. Те имат интерес да се запознаят със структурата на българските ферми и да видят при какви условия работят стопанствата, отглеждащи месодайни говеда. Освен това те са и любопитни какво могат да приложат в своята ферма, тъй като вече се знае, че България има ефективно говедовъдство“, добави той.
 
 
Експертите от Агритоп влагат максимални усилия при изпълняването на всеки един проект. Като вярват, че тяхната основна роля е да координират правилно процеса от идеята за създаването до въвеждането в експлоатация на обекта. В момента обаче масово проектите се изпълняват с бърза крачка, което не винаги води до желаните резултати. Затова приоритет на фирма Агритоп е създаване на дългосрочни отношения с клиентите, което постигат с разумни инвестиции, стъпка по стъпка, според финансите и поставените цели.
 
„Радваме се, че последно време няколко банки застанаха зад нас и успешно финансираме фермери, които от малък размер стопанства отиват в покока среден или по-голям. Разбира се, те биха имали затруднения поради липсата на сериозни вложения. В тази връзка имаме отдел, който се занимава изцяло с финансирането на нашите клиенти. Това е сериозна стъпка и още един повод заедно да вървим напред“, категоричен е Николай Стефчов.
 
Повече информация може да откриете на интернет адрес: www.agritop.bg и телефон: 02 / 971 26 20.