Слънчогледът, както и повечето култури, които са с традиции по българските полета, изискват сериозна предсеитбена обработка. Отглеждането на слънчогледа като земеделска култура започва още през 1917 г. А днес тя е основната маслодайна култура у нас, с голямо стопанско значение. 
 
 
Особености
По родните полета слънчогледът обикновено се отглежда след зърнени житни и зърнено-бобови култури. Културата се напада изключително от болести и неприятели, поради което може да се засява на една и съща площ след 4-5 години. Недобри предшественици на слънчогледа са калиеволюбивите култури, както и тези, които се нападат от синя китка – тютюн, коноп и др.
 
Агротехника
Слънчогледът, както и повечето култури, които са с традиции по българските полета, изискват сериозна предсеитбена обработка. Точно затова е необходимо всеки производител да познава в детайли стопанството си, но и тенденциите на пазара и новите предложения, за да направи най-правилния избор за културите си.
 
След жътвата на предшественика на слънчогледа, най-често се извършва оран на дълбочина 18-30 см, в зависимост от почвата. След дълбоката оран се прави култивация за подравняване на блока. Втората култивация се прави по желание, няколко дни преди да се започне със сеитбата. Някои от стопаните в страната между двете култивации внасят и предсеитбеното торене.
 
 
При всички тези обработки най-важно значение имат машините. Правилният избор на трактор, предсеитбен култиватор, компактор, сеялка и окопен култиватор са от особено значение за качеството на извършената обработка, както и за състоянието на културите след нейното посяване. 
 
В момента на пазара има голямо разнообразие от техника. Това е голям плюс за земеделските стопани, тъй като могат да проучат и да направят най-точния избор, който да отговаря изцяло на нуждите на конкретното стопанство. 
 
Специалистите от Ири Трейд са се погрижили да улеснят българските производители като им предложат примамлива оферта. Компанията пусна промоционален пакет с до 11% отстъпка при купуване на нова земеделска техника. Ири Трейд е компания, доказала се в годините на родния пазар. Невероятното предложение включва трактор 100 к.с, редова сеялка, компактор и окопен култиватор. При покупка на две машини, производителите могат да се възползват от 7% отстъпка. При купуване на три артикула отстъпката скача на 9%, а за закупуване на четири машини, цената на пакетното предложение вече е с 11% по-ниска.
 
 
 
Сеитба
Слънчогледът основно се тори с минерални торове, макар че реагира добре и на органично торене, особено на по-бедни почви. Нормите на торене с минерални торове зависят от запасеността на почвата, от планирания добив и други спецификации. Като ориентировъчни за основните райони на отглеждане на слънчоглед, може да се препоръчат следните норми: 
 
- при неполивни условия по 10-12 кг азот и фосфор на декар;
- при поливни по 16-18 кг азот и фосфор и 12-14 кг калий.
 
Фосфорните и калиевите торове е най-добре да се внасят преди оранта. Азотните торове при неполивни условия се внасят преди предсеитбеното култивиране.
 
За засяване се избират семена от едрите фракции, които трябва да имат добра чистота и висока кълняемост.
 
Времето за сеитба на слънчогледа настъпва, когато температурата на почвата се повиши до 8-10°С. При нормални години това става към 15-20 март в Южна и към 25 март-10 април в Северна България. Слънчогледът понася и по-късно засяване. Като втора култура за силаж се засява до началото на юли.
 
Цени
Въпреки това, че първите дни на месец февруари са разнообразни по отношение на цените на повечето от основните зърнени контракти по световните борсови пазари, цената на слънчогледа остава стабилна. Това сочи анализ на Софийската стокова борса.
Търсенето за биологично сертифициран слънчоглед и през настоящия месец остава на 800.00 лв./тон, предложенията също запазват стойностите си - на 1050.00 лв./тон. 
 
Няма промяна и при търсенето на маслодаен слънчоглед от място, като купувачите са на 540.00-555.00 лв., а продавачите - на 570.00-580.00 лв./тон. Всички цени са без ДДС. 
 
Един от основните критерии за определянето на цената при всички култури, заедно с това и на слънчогледа, е качеството на продукцията. А качествена продукция се създава единствено с добра техника.