x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Какви са новините от форума Фермата?

Вижте какви промени готви МЗХГ

Какви са новините от форума Фермата?
Автор: Фермер.БГ
Няколко ключови промени подготвя министерството на земеделието, храните и горите за условията и реда за подаване на заявления и осъществяване на директните плащания през 2018 г.
 
 
Това стана ясно по време на форума за успешни практики в земеделието „Фермата“, организиран от сп. Enterprise, който се проведе на 30 януари в Стара Загора.
 
Една от промените е, че се изменя Наредба №5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по схеми и мерки за директни плащания. 
 
„Ще се изисква попълването на декларация за информираност на стопаните, че се забранява използване на продукти за растителна защита върху земята, оставена под угар, площите с междинни култури или зелена покривка и площите с азотфиксиращи култури“, обясни Аделина Стоянова, експерт от дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ в министерството. 
 
Променят се и текстове в наредба №105 за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на системата ИСАК във връзка със специализираните слоеве и физическите блокове. Въвежда се и слой „Екологично насочени площи“, в който влизат синорите (полски граници), живи плетове и ивици, дървета в редица, ивици допустими площи и полски горички (дървета в група), както и слой „Временно затревени площи“ отделно от постоянно затревените.
 
Що се отнася до директните плащания, първите за тази година ще стартират през март, посочи Стоянова.
Над 794,59 млн. евро е предвиденият бюджет за директни плащания през тази година. От тях почти една трета са за зелени плащания, близо 7% са за преразпределително плащане, под 1% – по схемите за подкрепа на млади земеделски стопани, до 10% – по схемите за дребни земеделски стопани, а 13+2% – за схеми за обвързана подкрепа, пише enterprise.bg.
 
Запазва се схемата за намаление на плащанията – за суми над 150 000  евро е 5%, а за суми над 300 000 евро – 100%. Увеличава се обаче ставката за млади земеделски стопани от 25 на 50% от ставката по схемите за единно плащане на площ.
Запазва се и изискването за диверсификация на културите – стопанства със 75% от обработваемата земя, заето с треви или тревни фуражи, бобови култури и угари независимо от размера на останалата обработваема земя не прилагат диверсификация.
Предвижда се и да се въведе изискване памукът да се прибира в срок до 30 ноември в годината на кандидатстване за подкрепа.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
ЕС: Безопасността на храните трябва да бъде усилие от фермата до вилицата
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news