x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Какви осигуровки плащат фермерите?

НАП Добрич събра фермерите на информационна среща

Какви осигуровки плащат фермерите?
Автор: Галина Недкова, Фермер.БГ
Минималният месечен размер на осигурителния доход на регистрираните земеделски стопани за 2018 г. е 400 лв., а максималният – 3000 лв. Ако тези стопани упражняват и друга дейност и се самоосигуряват, те плащат осигуровки върху 510 лв. осигурителен доход. 
 
 
Важно е да се отбележи, че земеделските производители трябва да са регистрирани съгласно Наредба 3 от 29 януари 1999 г. За целта те ежегодно трябва да заверяват регистрационната си карта в ОД „Земеделие”, в противен случай губят правата си през следващата стопанска година. 
 
Всички изисквания и необходими действия относно задължителните осигуровки на земеделските стопани бяха разяснени в Добрич от експерти на НАП. Ето и конкретни примери: При минимален месечен осигурителен доход от 400 лв. родените след 1 януари 1960 г. плащат 14,8% за пенсионен фонд.
 
Ако към пенсията се добив и фонд за общо заболяване и майчинство, така процентът става 18,3, т.е. общо 73,20 лв. Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е в размер от 5%, а здравното осигуряване – 8%. Така общо 31,3 % от 400 лв. осигуровки трябва да внесат авансово регистрираните стопани.  
 
Фермерите не плащат осигуровки върху средствата от субсидии, държавни помощи и други подпомагания от европейски фондове и от държавния бюджет, тъй като те не се вземат предвид при определяне на годишния осигурителен доход. Тези помощи не са възнаграждение за положен труд, а са дадени за изпълнение на определени национални мерки или на Общата селскостопанска политика на ЕС.
 
Осигурителните вноски се внасят до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се дължат.
Какви декларации подават регистрираните земеделски стопани? Ако са физически лица, то те попълват веднъж годишно данъчна декларация за облагане на доходите и декларация образец 6 за дължими вноски  и данъци. Всеки месец стопаните трябва да подават декларация образец 1 с данни за осигуреното лице.
 
При нужда самоосигуряващите се лица подават декларация образец 5 за авансови вноски. И още – три пъти годишно земеделците трябва да пускат декларация по чл. 55 и по чл. 201 за дължимите данъци.
Ако фермерите са юридически лица, то те подават веднъж в годината данъчна декларация и три пъти в годината изискваните декларации по чл.55 и чл. 201. 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Работодатели срещу скока на фермерските осигуровки
 
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
18.03.2019 | 4233 прочитания
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
Подпомагат се проекти за подобряване на цялостната дейност на предприятията

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news