x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Какви изменения предложиха при ползването на земеделските земи?

Коментар на Лилия Стоянова, директор на дирекция „Поземлени отношения и комасация“

Какви изменения предложиха при ползването на земеделските земи?
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Ползването на земеделските земи, изготвянето на споразумения за ползване на земи и регистрирането на правни основания са едни от най-интересните и важни моменти, залегнали в законопроекта „Закон за поземлените отношения и опазване на земеделските земи“, чието обществено обсъждане продължава до 26 септември.
 
 
Коментар по новите моменти, предложени от ресорното ведомство направи днес Лилия Стоянова, директор на дирекция „Поземлени отношения и комасация“, по време на обсъждане на проектодокумента във Велико Търново.
 
„Основното, което проектът предвижва е на ползвателите да бъде представен и проект на служебно разпределение. Идеята е участникът в споразумение, който не е съгласен да подпише доброволното споразумение, да остане в масивите за ползване, които са му предоставени от служебното разпределение. Това не е нова идея, обсъждана е с бранша много пъти и по мое мнение е добра и се възприема добре“, коментира Стоянова.
 
Предприети са и административни стъпки. Една от тях е промяна в софтуера, който служи за разпределение на земите. По този начин ще се цели облекчение на администрацията в ръчната работа по споразумения, а и намаляване на субективния фактор до минимум.
 
Предлага се и въвеждане на предварително разпределение, в което участниците ще могат да договарят доброволно споразумения. Чрез въвеждането на това предварително разпределение, времето за доброволно разпределение ще се увеличи с месец-месец и половина, посочи експертът.
 
„Другото, което се предлага в този проект, е един нов запис на начина, по който ще се изплащат сумите за белите петна. В момента в ЗСПЗЗ няма такъв, а сега даваме една лесна процедура за собствениците. Важна подробност е, че ние предлагаме сумите, които се изплащат на собствениците на бели петна да са 80% от тази, платена от ползвателя. Тъй като през последните 2-3 години преобладават сключените едногодишни договори, а през последната една година дори има тенденция да не се сключват договори“, добави Стоянова.
 
Тя разясни, че промяна има и при средното годишно рентно плащане.
 
„Променяме начина, по който се изчислява размера на средното годишно рентно плащане. В послед години, както казах, се увеличава много обема на едногодишните договори. Така се изкривява картината. Сега предлагаме това рентно плащане да се определя на база на всички имоти в службите по земеделие, независимо дали са вписани или не“.
 
Промени и при пасищата, мерите и ливадите.
 
„Новото е, че досега тук участваха само собственици на животновъдни обекти с пасищни животни. Сега предлагаме да се включат и други собственици на частни пасища, мери и ливади. По този начин ще даде възможност на повече участници вътре в споразуменията и ще могат да бъдат направени по-големи масиви“.
 
Предлага се и по искане на собствениците да може да се променя начина на трайно ползване, както и предназначението на земята – от неземеделска в земеделска.
 
Освен това в проектозакона е предвидена и регулация на имотите, които имат вписани по няколко договора. 
 
Дискусиите по темата продължават. Следващото обществено обсъждане ще бъде на 20 септември 2018г. от 10:00 часа в залата на община Стара Загора.
 
Проектът е обявен в сайта на Министерски съвет, портал за обществени консултации на 27 август 2018г.,  а консултациите приключват на 26 септември 2018г.
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Младите фермери със свои търгове за земя
 
Има решение за проблемите с работната ръка
17.01.2019 | 3853 прочитания
Има решение за проблемите с работната ръка
Квалифицираните кадри са шансът на българските земеделци да бъдат успешни и устойчиви в бизнеса си, благодарение на NIK Academy

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news