x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Какви данъци ще плащат земеделските стопани?

Данъчното облагане за фермерите беше разяснено на семинар в Добрич

Какви данъци ще плащат земеделските стопани?
Автор: Галина Недкова, Фермер.БГ
Получаването на субсидиите и помощите от европейските фондове се облагат с данък след декларирането им в годишните данъчни декларации, стана ясно на семинар в Добрич, организиран от НАП и Службата за съвети в земеделието. „Земеделските стопани не са освободени от задължението да декларират помощите и субсидиите, както и облагането им”, подчерта Антоанета Иванова, началник отдел „Услуги за клиента” в НАП – град Добрич. 
 
 
Експертът започна с разграничаването на понятията „регистриран” и „нерегистриран” земеделски производител. Първите имат право на 60% нормативно признати разходи от годишната данъчна основа, докато нерегистрираните – само на 40%. Стана ясно, че през следващите години за улеснение 10% от субсидиите автоматично ще бъдат удържани от сметките на земеделските стопани. 
 
Ако земеделските стопани са регистрирани като еднолични търговци, то те могат да се облагат съгласно закона за корпоративното подоходно облагане с данъчна ставка от 15%. Ако изберат този начин, фермерите се задължават да изплащат данъците си като еднолични търговци в продължение на 5 години. 
 
Производителите, които са юридически лица, се облагат по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) с данъчна ставка от 10%. Това обаче става чрез изплащане на авансови вноски за корпоративен данък, уточни още Антоанета Иванова. Важно уточнение е, че законът предвижда данъчно облекчение. То е в размер до 60% на юридически лица, регистрирани като земеделски стопани и се отнася за печалбата от производство на непреработена растителна и животинска продукция. Това данъчно облекчение не важи за инвестиции в напояване. 
 
Снимка: автора
 
В същото време законът поставя изискване за инвестиране на преотстъпения данък. Това най-често може да стане при закупуване на нова земеделска техника или нови сгради, необходими за производствената дейност. Друго законово изискване е след преотстъпване на данъка дейността на фирмата да продължи поне 3 години.
 
Освен това преотстъпеният данък не трябва да надвишава 50% от настоящата стойност на активите на даденото юридическо лице. 
Сроковете за подаване на годишната данъчна декларация е 30 април за физически лица и 31 март за юридическите лица. Такива са и сроковете за внасяне на данъците. 
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Какво ни казахте: Субсидиите не са доход и не бива да се облагат с данъци
 
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
18.03.2019 | 4089 прочитания
ДФЗ приключи оценката на 175 проекта по мярка 4.2
Подпомагат се проекти за подобряване на цялостната дейност на предприятията

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news