Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как се разпределят ролите в кошера

Демографията на пчелите влияе на функционирането на пчелното семейство

Как се разпределят ролите в кошера
Автор: Фермер.БГ
Ново проучване показва, че балансът на броя и ролите на пчелите с различни „професии“ в пчелния кошер има пряко отношение към продължителността на живота на трудолюбивите животинки. Това стана ясно от данни на проучване за социалната регулация на остаряването при младите пчели в пчелния кошер на медоносната пчела „Apis mellifera“.
 
 
В пчелните семейства има една единствена пчела-майка, която снася яйца, от които се раждат хиляди пчели. В ранна възраст младите пчели се грижат за пилото. По-късно те стават строители и пазачи, а в последния етап напускат сигурната зона на кошера, за да събират пчелен прашец и сладък растителен сок, от който правят меда. 
 
 
Тази важна стъпка в живота им обаче ускорява стареенето им. Това е така, защото търсенето на храна из околната среда излага пчелите на въздействието на широк спектър от стресови фактори - патогени, врагове, неблагоприятни климатични условия, пестициди и др.
 
Въпреки, че хората са склонни да мислят, че майката решава кой какво ще прави в кошера, тя не е царицата, която да взема решения. Как точно се разпределя работата между живеещите в кошера засега не е ясно на пчеларите. Смята се, че задачите се разпределят въз основа на комуникация между всички участници – майката, работничките, гледачките, пилото.
 
Наличието на пчели – събирачки на храна в кошерите намалява броя на младите пчели, които го напускат, за да започнат търсене на храна. Наличието на ларви пък намалява продължителността на живота на пчелите поради необходимостта възрастните пчели да хранят поколението, което е изморителна работа, това е доказано след установеното увеличаване на продължителността на живота на работничките след експериментално отстраняване на ларвите. 
 
„Чрез експериментално отделяне на ефекта на пило и на младите пчели от живота на останалите пчели в кошера ние успяхме да забележим ролите на тези „актьори“, казва Винсент Дитеман от Agroscope. 
 
„Видяхме, че присъствието на пилото и на младите работнички съкращава продължителността на живота на техните съжители“, добавя водещият автор Майкъл Айер от Института за здравето на пчелите.
 
 
Новите данни за ролята на младите работнички в пчелния кошер обогатява човешките познания за това как демографията на пчелите влияе на функционирането на пчелното семейство
 
„Тези социални механизми за регулиране на събирането на храна позволяват бързо адаптиране на колонията към променящата се среда“, казва съавторът Петер Нойман от Института за здравето на пчелите.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Пчелите могат да се дресират
 

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news