Сестрите Леда и Юлкие Сюлейманови изграждат своята птицеферма върху гола поляна в заветското село Сушево. Тя започва да функционира в началото на 2018 г., но до там се стига след работа по инвестиционен проект, обикаляне на банки и комуникиране с държавни институции.
 
Началото е изготвянето на инвестиционен проект през 2015 г. Инвестицията обаче се оказва доста голяма – около 1,55 млн. лв. без ДДС.
„Тя покриваше и, бих казала, дори надхвърляше всички европейски изисквания. Запознах се с подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Видях, че има възможност за европейско финансиране на проекта ни, по който аз съм бенефициент. Отговарях на доста критерии и събирах конкурентни точки с проекта си“, разказва Леда Сюлейманова. 
 
След подаването на проектното предложение в Областна дирекция – Разград през юни 2015 г., в началото на 2016 г. идва одобрението.
„Подписах договора, като одобрените за финансиране разходи бяха в размер на 1 536 000 лв. Субсидията беше 768 000 лв., като тя щеше да се изплати след точното изпълнение на цялата инвестиция по одобрения проект. Предвидено по договора с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) бе авансово плащане в размер на 25% от инвестицията, или 384 000 лв.“, продължава производителката.
 
 
Пътят обаче не се оказва лесен. Налага се смяна на строители, доставчици, избор на банки.
„Наложи се да сключа няколко анекса с ДФЗ. Забава от тяхна страна нямаше. Докато уредя финансирането и всички документи обаче, останаха две седмици до изтичането на крайния срок за изпълнение на поне 20% от проекта по договора с ДФЗ. В последния момент случих и на банка, и на сериозна строителна фирма, която за пет месеца изгради фермата от нулата,“ радва се Сюлейманова. 
 
Следва монтиране на оборудването, което позволява пълна автоматизация при отглеждането през целия цикъл на пилетата. 
„Обектът с капацитет от 40 000 бройлера бе въведен в експлоатация през януари 2018 г. Месец по-късно заредихме първата партида от еднодневни пилета. Те остават при нас за угояване 50 дни, след което ги предаваме на фирма за производство и преработка на птиче месо, с която имаме договор. Движението във и около обекта е ограничено до минимум, за да се гарантира биосигурността на пилетата,“ обяснява птицевъдът.
 
 
Плановете за еврофинансиране не спират до тук. През март 2018 г. сестрите Сюлейманови кандидатстват по мярка 14 за хуманно отношение към животните. 
„Помощта се предоставя годишно за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволно поети ангажименти за 5 години. През юли 2018 г. подадох заявка за окончателно плащане по договора, сключен с ДФЗ. Дойдоха експерти от Разград, провериха изпълнението на цялата инвестиция, нямаше никакви забележки,“ гордее се стопанката. 
 
Не след дълго по банковата сметка е направено окончателното плащане по проекта в размер на 384 000 лв. 
„Чрез това европейско финансиране по ПРСР направената от мен инвестиция в размер на 1 536 000 лв. без ДДС, сега ми струва 775 000 лв. С подкрепата на всички успяхме да създадем едно работещо предприятие с европейска визия. Затова призовавам младежта да инвестира в родна земя, тъй като това гарантира доброто бъдеще на България,“ убедена е фермерката.