Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как оптимално да съхранявате коластрата?

Трябва да знаете, че през първите 3 до 6 часа бактериите активно се размножават

Как оптимално да съхранявате коластрата?
Автор: Фермер.БГ

Джордж Рамсботъм от Teagasc наскоро посвети материал на най-добрите начини за съхраняване на коластрата – този ценен хранителен ресурс, съобщава independent.ie.

7 стъпки за по-добро хранене на телетата


По думите му 90% от ирландските млекопроизводители съхраняват коластрата.

Тя традиционно се държи във фризер, тъй като по този начин се запазват качеството и съдържащите се в нея бактерии.

За размразяването на коластрата обаче е необходим понякога повече от час и ако се извърши неправилно, ценната течност може да стане напълно безполезна, допълва Рамсботъм.

Съвети

Според Джордж Рамсботъм добра практика е да добре затворен контейнер, изваден от фризера, да се потопи в топла, но не гореща вода. В най-добрия случай със стайна температура. Така коластрата се държи в нея до пълното й размразяване.



Процесът на затопляне варира в зависимост от размерите на контейнера.

Добър вариант е да използвате торбички за съхраняване на коластра във фризер, тъй като те заемат по-малко място. Освен това позволяват по-бързо размразяване.

Около един на всеки петима фермери съхранява коластрата на стайна температура или в хладилник до 1 седмица, допълва Рамсботъм.

Съхраняването на коластрата на стайна температура, особено през март, когато температурите се покачват, по принцип не се отразява на качеството й (и нивото на антителата в нея), но бактериите се размножават и се понижава pH-то.

Телетата, които се хранят с коластра с изключително високо ниво на бактерии в нея, абсорбират по-малко антитела, което може да се отрази на здравословното им състояние, предупреждава Джордж Рамсботъм. Той съветва фермерите да съхраняват прясната коластра до 2 дни хладилник.



Тя трябва да бъде прибрана на студено, непосредствено след събирането й, тъй като размножаването на бактериите е най-активно през първите 3 до 6 часа.

Не на последно място е важно да се уверите, че контейнерите, в които събирате и съхранявате коластрата, са добре почистени.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Нова система за хранене при новородените телета
 
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
16.10.2017 | 15575 прочитания
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
Над 60 на сто от отговорилите на анкетата на Фермер.БГ твърдят, че ще се възползват от парите

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news