x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как медоносни пчели могат да доведат до изчезване на местни растения?

Проблемът е голям в региони с тежки метеорологични условия

Как медоносни пчели могат да доведат до изчезване на местни растения?
Автор: Фермер.БГ
Ново изследване показва, че появата на чуждоземни медоносни пчели в една екосистема води до конкуренция с местните пчели и това заплашва оцеляването на местните растения, които разчитат на специфични взаимодействия с конкретни опрашители.
 
 
Проблемът е голям в региони с тежки метеорологични условия, както и в зони с наличие на растителни видове с ограничено присъствие. За такива зони появата на чуждоземни пчели може да бъде много опасна, обяснява д-р Оливия Норфолк от университета Англиа Ръскин. Изследването на ръководения от нея екип, с участието на учени от Университета в Нотингам бе публикувано в списание “Разнообразие и разпределение“, пише Грийнтек.
 
Проучването е установило, че чуждоземните медоносни пчели са изключително “генерализирани“ в своето поведение, свързано със събиране на мед и прашец. Те посещават 55% от наличните растителни видове. Въпреки това чуждоземните пчели правят твърде малко посещения на растенията с „ограничен обхват“ и е налице висока степен на припокриване с „работата“ на пчелите с ограничено присъствие.
 
 
В тази среда, белязана от суша и ограничени ресурси, наличието на голям брой супер-”генерализирани“ медоносни пчели може да представлява конкурентна заплаха за местните пчели, особено в периоди на суша, казват учените. 
 
Предишно проучване в Калифорния показа, че наличието на голям брой привнесени пчели е довело до намаляване на популациите на земните пчели поради засилената конкуренция за медононите ресурси.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Пчеларите в Полша предпочитат директните продажби
 
Има решение за проблемите с работната ръка
17.01.2019 | 3823 прочитания
Има решение за проблемите с работната ръка
Квалифицираните кадри са шансът на българските земеделци да бъдат успешни и устойчиви в бизнеса си, благодарение на NIK Academy

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news