x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как Израел успя да направи от пустиня селско стопанство

Не само че произвежда достатъчно продукция за местния пазар, но и изнася

Как Израел успя да направи от пустиня селско стопанство
Автор: Фермер.БГ

Израел е страна, която успя да превърне пустинята в отлично място за развитие на земеделие. В момента аграрният сектор на страната е един от най-високотехнологичните в света. Освен това Израел активно изнася своята селскостопанска продукция в страните от ЕС. В какво се крие феноменът на израелското селско стопанство разказва бившият министър на аграрната политика и храните Алексей Павленко, пише propozitsiya.com, позовавайки се на lb.ua.

Селското стопанство – апетитен пазар за производителите на дронове


Феноменът се изразява именно в това, че в страната е нисък природният потенциал за развитие на отрасъла. По-малко от 20% от земята е годна за обработване. Това се компенсира с висока интензивност и ефективност на внедряваните иновации.

Традиционните методи за селско стопанство тук не важат. Привличането на иновации спомага за постигането на максимална производителност на отрасъла при минимални разходи на ресурси.

В Израел отдавна човешкият труд се изпълнява от комбайни. Например процесът по събиране на бадеми и фурми се осъществява от специална машина, а времето, което отнема, е средно 30-60 секунди. При ръчната работа става дума за няколко десетки минути.

Използването на специални комбайни позволява да се понижат загубите на продукция от 10% до 1-1,5%.

Оригинални и нестандартни примери в Израел има много, започвайки от рекорден добив на мляко и завършвайки с въвеждане на нови сортове растения с помощта на различни способи на хибридизация, допълва Павленко.

По думите му става дума за метод за създаване на нови сортове растения чрез кръстосване, а не за генно модифицирани продукти.

Експертът споделя още, че в Израел държавата субсидира фермерите до 40% от стойността на закупената и внедрената нова технология.

Операционни системи, системи за оросяване, иновационна техника за прибиране на реколтата – всички тези неща са по-евтини за израелските фермери, тъй като държавата ги субсидира. Именно благодарение на тази политика се дължи високото темпо на внедряване на иновации в селското стопанство, категоричен е Алексей Павленко.


 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Уникална ферма за камили отвори врати в ОАЕ
 
Фермер: Мярка 11 е един опорочен кръг
20.01.2019 | 14185 прочитания
Фермер: Мярка 11 е един опорочен кръг
Трябва да се създаде звено, което да се занимава само с проверки, смята младият фермер Адриан Николов

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news