В България пчелният мед е един от земеделските продукти, с подчертана експортна ориентация. В условията на сериозна конкуренция страната има утвърдени пазари, най-вече в страните от ЕС, но и не само. Според мнозина обаче пчеларството в България си отива, затова ние ви представяме няколко примера как и къде може да изнасяте мед.

 

Защо да изнасям пчелен мед?

Първата и често водеща причина е това, че експортните цени обикновено са по-високи от цените на меда на вътрешния пазар. А към настоящия момент, България разполага с експортен потенциал от около 10 хиляди тона конвенционален и биологичен пчелен мед.

 
 

Според данните от НСИ за броя на населението в страната, вътрешното потребление на натурален пчелен мед за година не превишава 2 500 тона. Традиционно няколко са методите, които са най-разпространени в страната. Директният контакт с производител или посредством посредник е доминиращият модел на покупка (54%), следван от закупуване от лица в приятелското обкръжение или роднини (24%) и от пазар (15%). Покупката на пчелен мед от търговски обекти се нарежда на последно място с дял от 7%. Причините за така регистрираните канали за дистрибуция са различни.

 

 

От една страна стои стремежът за намаляване броя на посредниците в пазарния процес, с цел понижаване крайната цена на продукта, което в конкретната продуктова категория, все още е възможно. Сред факторите от значимост се очертава и дефицитът на доверие в пчелния мед, продаван в търговската мрежа, поради съмнения в методите на обработка и добавянето на съставки, отдалечаващи продавания продукт от полезните качества и свойства на истинския мед.

Въпреки това пчелният мед по света е широко търсен и високо консумиран. Как и къде може да изнасяме нашата продукция?

 

Износ за Япония

Макар и с незначителни количества, българският експортен мед присъства на японския пазар и се намира в много добра ценова ниша, особено на фона на средната експортна цена на цялото количество изнесен мед от страната – 6,88 долара/кг, при средно 3,51 долара/кг. общо към всички експортни дестинации за България.

 

 

Търсенето на мед в Япония намалява през последните години като се очаква спада да продължи и през следващите години. Това обаче не е задължително да повлияе на вноса на природен мед, който е с обратна тенденция и се увеличава през последните години. В резултат на спад в местното производство на мед и в резултат на спад в броя на пчеларите, очакванията са за незначително увеличение на вноса на мед в страната. Друга причина затова, че търсенето на мед няма да намалее се дължи и на застаряването на населението, в комбинация с тенденцията за повишаване на здравния статус и то особено при по-възрастните потребители.

 

В този аспект се очаква медът да продължи да се използва като алтернатива на медицински продукти в Япония. Известно е, че пчелните продукти притежават силно изразени антибактериални свойства и активно се използват за превенция на сърдечни болести. Японският потребител знае това и има нагласата да плати по-висока цена за висококачествен мед.

 

 

За да се осъществи обаче успешен внос на пчелен мед в Япония е необходимо да се спазят определени общи и специфични изисквания, да се издадат необходимите документи, декларации и сертификати. Целият процес и нужната документация вижте тук.

 

Износ за Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия консумацията на мед е присъща на културните традиции и религиозните обичаи на страната. Независимо дали меда се използва с лечебната си стойност, като тонизиращо или просто за подслаждане, средно, всяко саудитско семейство консумира 1 кг мед месечно. Консумацията е по-голяма по време на традиционните, религиозни и празнични поводи.

Саудитска Арабия произвежда по-малко от половината от нуждите от мед в страната или около 9 000 тона, при общо потребление в порядъка на 24 000 – 25 000 тона. По последни данни на Министерството на земеделието в Саудитска Арабия, броят на производителите, отглеждащи пчели в страната е около 5 000 броя. Въпреки това, страната се нуждае от големи количества вносен мед, които са в порядъка на 14 000 - 15 000 тона.

 

Саудитска Арабия е нетен вносител на натурален пчелен мед. Стойността на внесения мед в стойностно изражение е над 56,2 млн. долара. Средната цена импортна CIF цена е 3,73 долара за кг, като най-голям пазарен дял в страната заема Мексико. Прилаганото мито е в размер на 5% от фактурната стойност на вноса, като нулеви са ставките на митото единствено за Египет и Йемен.

Според експертите в Саудитска арабия пазарното търсене на мед се очаква да достигне около 29 784 тона през 2025 г. Това е повлияно най-вече от очакващото се повишаване на нивото на доходите със 17% и очакваното увеличение на популацията в страната с 50% и обяснява рязкото увеличаване на търсенето на пазара на мед. Може да се приеме, че пазарът на мед в страната ще бъде атрактивен, макар и с присъствието на силна конкуренция. От пазарна гледна точка българският пчелен мед има потенциал за увеличаване на пазарния си дял в Саудитска Арабия. Към 2015 г. от страната са изнесени символични количества – 25 тона, които се намират в средна ценова ниша – 4,76 долара/кг.

 

Списък с компании потвърдили интерес към български продукти

MULTI BRANDS FOR TRADING CO. LTD
Exit -18, Sulay Area Istabul Street RIYADH 11391 SA, UDI ARABIA 
Тел: 00966 114717072 
Лице за контакт: Fozan Saud Al Fozan – Председател 
Интернет страница: http://www.multi-brands.co
 
ADMA SHAMRAN TRADING CO
Fasiliya Quarter Exit 17, Prince Salman Street RIYA, DH 11422 SAUDI ARABIA 
Тел: 00966 112410543 
Лице за контакт: Saad Abdul Ghani Al Shamran – Изпълнителен директор 
Интернет страница: https://www.admashamran.com/
 
ABDULLAH AL-OTHAIM MARKETS COMPANY
Rabwa Eastern Ring Road RIYADH 11531 SAUDI ARABIA
Тел: 00966 112547000
Лице за контакт: Yousif Mohammed Nasser Al Qafari – СЕО
Интернет страница: http://www.al-sadhan.com/


Подобно на Япония, за да се осъществи успешен внос на пчелен мед в Саудитска Арабия е необходимо да се спазят определени общи и специфични изисквания, да се издадат необходимите документи, декларации и сертификати. Целият процес и нужната документация вижте тук.

 

Износ за Обединените Арабски Емирства

Пчеларството в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) не е развит сектор, поради преобладаващите неблагоприятни климатични условия за отглеждане на медоносната пчела. Единствено пчелни семейства се отглеждат непостоянно в планинските части на страната, докато в пустинните области на ОАЕ , където температурите често достигат и превишават 500C няма подходящи условия за отглеждане на пчели. Според Министерството на земеделието в ОАЕ, броят на пчеларите не надхвърля 200, а броят на отглежданите пчелни семейства е не повече от 3000.

 

 

ОАЕ е нетен вносител на натурален пчелен мед, с внесени количества от около 4 хиляди тона – 3,924 хиляди тона през 2015 г. Средната импортна цена за ОАЕ от всички импортни дестинации е 6 302 долара/тон. В стойностно изражение, Саудитска Арабия е най-големият вносител с 29,1% пазарен дял, но и с една от най-високите експортни цени – 10 375 долара.

 

Средна импортна цена на натурален пчелен мед в ОЕА през 2015 г. е 6 302 долара/тон. Китайският мед, подобно на други пазари, е с най-ниската вносна цена на пазара на мед в ОАЕ – 1 746 долара/тон. От ЕС, експортните цени са в горния ценови диапазон с FOB нива от около и над 10 000 долара/тон. България изнася незначителни количества мед за ОАЕ – едва 30 тона, на цена от 5 433 долара/тон.

 

За да се осъществи успешен внос на пчелен мед в ОАЕ е необходимо да се спазят определени общи и специфични изисквания, да се издадат необходимите документи, декларации и сертификати. Целият процес и нужната документация вижте тук.