x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как холандците виждат нашето биоземеделие?

Наблюденията им показват липса на познания, но пък и растеж

Как холандците виждат нашето биоземеделие?
Автор: Фермер.БГ
България има малък, но бързо развиващ се биологичен сектор. Площта, която е била преобразувана или е в процес на преустройство за биоземеделие, се е утроила за две години до 161 000 хектара през 2016 г., от които 89 000 хектара са обработваеми земи, а 33 000 хектара - трайни насаждения.
 
 
Броят на биологичните производители почти се е удвоил до 7000 през същия период. Интересът към биологичното земеделие се дължи основно на субсидиите и ПРСР, мярка 11 и приоритетните инвестиции чрез инвестиционна мярка 4.
 
Друг важен фактор за растежа е нарастването на търсенето на органични плодове и зеленчуци в страните от Европейския съюз, който е вторият по големина органичен пазар в света след САЩ. Има все повече и повече примери за органични нишови производства, които се фокусират изцяло върху външните пазари, пише в анализ на информационната служба на холандското Министерство на земеделието, цитиран от investor.bg. 
 
Българският биопазар все още има незначителен дял (2-3% пазарен дял). Ето защо страната може да се разглежда като потенциална референтна дестинация за инвестиции, смятат от холандското ведомство. Още повече, че България има вече добри традиции при добива и добре развити пазари за конвенционалните плодове и зеленчуци, за свежия пазар и особено за преработвателната промишленост.
 
Плодовете и ядките заемат най-голям дял от органичната земя - 26 000 ха преработена земя, преди всичко орехи, бадеми, лешници, сливи, череши, малини и къпини и др.
 
Въпреки процъфтяващия брой биоферми и стопанства в България е налице относително ниска степен на оцеляване на биологичните ферми. Всеки пети производител напуска всяка година пазара. Това показва известна липса на познания и разбиране както за технологията, така и за икономическите характеристики на биологичното производство, поясняват холандците в оценката си.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Полша въвежда по-строги правила за био производството
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?