След като Франция бе дълги години вторият по големина износител на селскостопанска продукция (до 1995 г.), сега тя е на четвърто място, пише сайтът momagri.org.

Производството на соя в света ще надмине 300 млн. тона тази година

Според изданието настоящото състояниее вследствие на политическите стъпки, които Европейският съюз прави. Той дълго време игнорира стратегическата същност на селското стопанство и вече второ десетилетие подценява потребността от повишаване на продукцията.

Две са ключовите думи, които лежат в основата на разрешаването на проблема: иновации и регулация. Именно те могат да спомогнат за възстановяване на конкурентоспособността на френските фермери – както на вътрешния пазар, така и на външния.

В сравнение с Франция и целия Европейски съюз, други големи държави успяха да развият политиката си за засилване на конкурентоспособността на селскостопанската си индустрия.


Източник momagri.org

Дори нациите от Кеърнската група*, допълва изданието, са успели да внедрят значими промени в селскостопанската си политика.

В момента най-големият износител на селскостопанска продукция е Бразилия. От 90-те години на 20 в. страната полага големи усилия, за да развива тази индустрия. 



Част от ефективните инструменти, които използва за засилване на конкурентоспособността, са: инвестиционни кредити, подкрепа при ценообразуването и горивата и т.н.

Според изчисления такъв тип държавна помощ може да представлява до 15% от стойността на продукцията.


* В нея влизат Аржентина, Австралия, Боливия, Бразилия, Канада, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Индонезия, Малайзия, Нова Зеландия, Пакистан, Парагвай, Перу, Филипините, Южна Африка, Тайланд, Уругвай, Чили и Виетнам.