Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как Франция излезе от Топ 3 по експорт на селскостопанска продукция

Лидер е Бразилия и дава пример за насърчителна политика

Как Франция излезе от Топ 3 по експорт на селскостопанска продукция
Автор: Фермер.БГ

След като Франция бе дълги години вторият по големина износител на селскостопанска продукция (до 1995 г.), сега тя е на четвърто място, пише сайтът momagri.org.

Производството на соя в света ще надмине 300 млн. тона тази година

Според изданието настоящото състояниее вследствие на политическите стъпки, които Европейският съюз прави. Той дълго време игнорира стратегическата същност на селското стопанство и вече второ десетилетие подценява потребността от повишаване на продукцията.

Две са ключовите думи, които лежат в основата на разрешаването на проблема: иновации и регулация. Именно те могат да спомогнат за възстановяване на конкурентоспособността на френските фермери – както на вътрешния пазар, така и на външния.

В сравнение с Франция и целия Европейски съюз, други големи държави успяха да развият политиката си за засилване на конкурентоспособността на селскостопанската си индустрия.


Източник momagri.org

Дори нациите от Кеърнската група*, допълва изданието, са успели да внедрят значими промени в селскостопанската си политика.

В момента най-големият износител на селскостопанска продукция е Бразилия. От 90-те години на 20 в. страната полага големи усилия, за да развива тази индустрия. Част от ефективните инструменти, които използва за засилване на конкурентоспособността, са: инвестиционни кредити, подкрепа при ценообразуването и горивата и т.н.

Според изчисления такъв тип държавна помощ може да представлява до 15% от стойността на продукцията.


* В нея влизат Аржентина, Австралия, Боливия, Бразилия, Канада, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Индонезия, Малайзия, Нова Зеландия, Пакистан, Парагвай, Перу, Филипините, Южна Африка, Тайланд, Уругвай, Чили и Виетнам.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Аграрният износ достигна 2,9 млрд. евро
 

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news