55-годишната Фум Заб отглежда 21 култури в своята ферма в долината Паро в Бутан, Южна Азия. Броколите й обаче предизвикват най-голям интерес, съобщиха от Greentech.
 
 
„От всички мои зеленчуци броколите са най-търсените. Всеки килограм се продава за 90 рупии - $1.40. Това е с 15 до 30 процента повече от броколите, внесени от съседна Индия“, казва тя.
 
Зам получава по-високата цена, защото продукцията й се отглежда без използване на химикали. Това прави зеленчуците по-здравословни, по-ароматни и по-търсени. 
 
„Прилагам само органични торове – от компоста, който правя у дома си. Внесените зеленчуци не са толкова вкусни“, коментира тя.
 
След десетилетия на пазарно стопанство, фермерката се насочила към органичното земеделие преди пет години. Сега тя отглежда 21 култури в своята ферма с площ 1.3 акра – включително зърнени храни, плодове и зеленчуци. Продава ги, заедно с домашно произведения компост. 
 
„Продукцията ми се изкупува от хотели, местни търговци и собственици на градини. Печеля около 40 000 рупии - $600 на месец. Това е три пъти повече, отколкото съм изкарвала преди“, споделя фермерът.
 
Успехът на Зам е част от плана на Бутан да подкрепя устойчивото земеделие като един от ключовете за изграждане на процъфтяваща зелена икономика. През 2011 г. правителството стартира Националната органична програма, която има за цел да направи земеделието в страната 100% органично в срок до 2020 година.
 
Учейки земеделските производители на добри практики в органичното земеделие и как да печелят повече пари с отглеждане на биологични продукти, както и чрез предоставяне на финансова подкрепа, Бутан се надява да намали отпадъците, да редуцира зависимостта на страната от вноса на храни, както и да гарантира, че запазва неутрално влияние върху климата, произвеждайки не повече емисии, отколкото горите в страната са способни да поглъщат.