Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как един млад човек реши да се върне в България и да стане фермер

Фермер.БГ разговаря с Николай Михайлов за проблемите, субсидиите, амбициите и затова защо реши да се върне от чужбина и да стане фермер

Как един млад човек реши да се върне в България и да стане фермер
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Николай Михайлов се занимава със земеделие от една година. Родом е от Добрич, а стопанството му се намира в село Оброчище. Там той стопанисва 40 дка с малини. Фермер.БГ разговаря с него за проблемите, субсидиите, амбициите и затова защо реши да се върне от чужбина и да стане фермер.
 
- Защо решихте да се занимавате със земеделие и как се насочихте към малинопроизводството?
- Меките плодове са слабост на цялото ни семейство отдавна. Преди родителите ми имаха щанд с плодове в Албена. След това работихме дълго време в чужбина, но ни се прииска да се приберем в България и се захванахме с производство на малини.
 
- Но защо земеделие? 
- В нашия район хората се занимават главно със земеделие и като цяло в сектора се изкарват горе-долу нормални пари.
 
- Добричко е житницата на България - защо малини, а не зърно?
- Зърнопроизводството изисква огромни инвестиции, докато малините изискват също не малки инвестиции, но повече труд и отдаденост. А ние, като голяма фамилия, може да бъдем конкурентни.
 
 
- Какви са проблемите, които срещнахте за една година?
- Проблемите са както при всички колеги, свързани са най-вече с работната ръка. Всички в България искат да взимат заплата от 2 хил. лева без да работят. Не става така. Трябва да се работи и така ще получаваш хубави пари.
 
- Агенцията по труда субсидира наемането на сезонна работна ръка. Възползвали ли сте се от тази или подобни възможности?
- Записани сме по такава програма. За момента успяхме да наемем само двама души, но се надявам през следващата година да се включим и по другата програма. 
 
- Кое ви амбицира да се върнете в България?
- Амбицирани да се върнем в България това, че сме родолюбци. С каквото и да се занимаваш в чужбина винаги … някои хора се адаптират, други – не, ние обичаме България и природата ни, а аз се чувствам добре сред земеделието. 
 
- Какво е качеството на реколтата и какви са добивите?
- Качеството при нас е добро. На много места удари силна градушка, за щастие, при нас нямаше. Очакваме добри добиви. Цената не е много добра тази година, но ще се справим. Търсим алтернативни пазари, насочили сме се главно в прясната консумация.
 
- Имате ли аграрно образование?
- Нямам земеделско образование. Чета каквото ми попадне, гледам да се консултирам с колеги и с фирми, които се занимават с торове и растителна защита.
 
- На какво ниво е образованието в страната, според Вас?
- Съдейки по себе си, когато си млад се ориентираш малко трудно относно това с какво искаш да се занимаваш. Ако не успееш да се ориентираш, няма да отидеш и да учиш. 
 
- Какво бихте казали на младите хора, които се чудят дали да се върнат в България?
- Ако искат да се върнат трябва да знаят, че ще работят много, а ако го правят, няма да останат без пари.
 
- Кандидатствате ли по някакви мерки?
- Консултирахме се с няколко фирми, но това, което ни казаха и познати, занимавали се с това, като цяло главоболията ще са повече от парите. Много е трудно да се организира създаването на едно стопанство, което е като моето (40 дка) и да се спазват всички зададени срокове с точност. Решихме да не се възползваме от субсидирането.
 
- Имате ли амбиция да излезете и на чуждия пазар?
- Имаме амбиция да изнасяме за Румъния. Нашето желание е да популяризираме като цяло меките плодове. Стараем се да предлагаме продукцията си и на места, които до момента не са се досещали затова; да ги слагаме в кофички и да ги продаваме в магазини.
 
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
16.10.2017 | 13584 прочитания
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
Над 60 на сто от отговорилите на анкетата на Фермер.БГ твърдят, че ще се възползват от парите

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news