Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как да задържим водата в почвата

Проста техника помага на посевите при засушаване

Как да задържим водата в почвата
Автор: Фермер.БГ
Нова техника за задържане на вода може да помогне за утоляване на жаждата на културите, страдащи в сушата. При тази техника може да се използва по-малко вода за напояване, както и да се подобрят селскостопанските добиви в по-отдалечените райони. Проектът е разработен от Мичиганския държавен университет (MSU). 
 
 
Технологията за задържане на вода в земните недра, разработена от Алвин Смъкър, професор в MSU, представлява полагане на полиетиленово фолио като водна бариера на различна дълбочина в почвата. Мембраните са гъвкави, което им позволява да се оформят според ситуацията, за да се увеличи задържането на вода и да се осигури място за растежа на корените.
 
 
Филмът се полага с помощта на специално проектирано устройство, за да задържа вода в горните 70-100 см от почвата. За този подход Смъкър твърди, че има потенциал за повишаване на ефективността на задържане на вода до 20 пъти. При правилното полагане на филма излишната вода лесно се оттича.
 
Освен че може да доведе до икономия на вода, този подход може да намали използването на торове и разходните норми за тях. Това от своя страна може да намали замърсяването на подземните води със селскостопански химикали. Полиетиленовите бариери се полагат по-лесно и по-бързо от асфалтовите водни бариери.
 
Прототипни тестове, извършени в условия на суша, са показали, че поливаните почви произвеждат 145% повече краставици в сравнение с контролното поле без филм, а при царевицата е наблюдавано увеличение от 174% в сравнение с контролното поле.
 
© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
Свързани новини
Цинк за по-богата реколта
 
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
16.10.2017 | 15575 прочитания
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
Над 60 на сто от отговорилите на анкетата на Фермер.БГ твърдят, че ще се възползват от парите

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news