x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как да се справим със сивото гниене при пипера?

Читател на Фермер.БГ ни изпрати снимки и се обърна към нас с въпрос за болест, която не може да идентифицира

Как да се справим със сивото гниене при пипера?
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © Мустафа Шен
Сивото гниене е заболяване, подобно на пиперовата мана, което напада растенията през цялата вегетация. При появата на болестта по време на плододаването, по повредените плодове, се образува обилно спороношение. Това е и заболяването, което до голяма степен може да редуцира добивите. 
 
 
Читател на Фермер.БГ ни изпрати снимки и се обърна към нас с въпрос за болест, която не може да идентифицира и съответно да се справи.  Той отглежда 10 дка пипер – капия и има проблем със заболяването от две години.
 
 
Фермер.БГ се свърза с инж. Мирослав Петков, агроном и земеделски производител от Варна, за да коментира проблема.
 
„На снимките ясно се вижда, че това е заболяването сиво гниене по пипера, като се вижда и наличие на антракноза, на първата снимка. И двете заболявания се получават от високите температури през лятото. За справянето с проблема има различни схеми“, коментира Петков.
 
По думите му загубите по пипера могат да достигнат и 50%. Съществуват и редица препарати, които могат да решат проблема. Такива са например Пролектус, Скудо Терм, Рейм Золфо, Дитан М 45 и др. Разбира се, изготвянето на подходяща схема за различния вид стопанство е от особено значение за превенцията от заболяването.
 
Според експерти, за да има ефект третирането с химически препарати, се препоръчва нападнатите плодове бързо да се оберат и да се закопаят извън посева. Това се налага, защото спорите на гъбата се разнасят и от най-малкото въздушно течение и бързо заразяват през рани здравите растения.
 
 
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Производителите на пипер ще търсят по-сериозни контакти с търговците
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news