x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как да съхраняваме течен азотен тор UAN?

Кампанията на Агрополихим АД по отдаване на съоръжения за съхранение на течен азотен тор UAN 32% продължава

Как да съхраняваме течен азотен тор UAN?
Автор: Фермер.БГ
Снимки: Агрополихим АД
Независимо каква технология на отглеждане на различните култури са приели замеделските стопани, течният азотен тор UAN 32%, е приложим при всяка една от тях. Неговото използване може да започне непосредствено след жътва върху растителните остатъци, както при ечемик и пшеница, така и при царевица и слънчоглед. По този начин се спомага тяхното по-бързо разграждане и по-доброто усвояване на самия тор.
 
Друга положителна страна е завишаването на органиката в почвата, посредством  активизиране на микроорганизмите, които разграждат растителната маса. 
 
Основното азотно хранене с течен азотен тор има редица предимства пред конвенционалния начин на торене с гранулирани продукти. На първо място стои равномерното разпределение върху площа. Приложен с пръскачка, в концентриран вид, без да се смесва с вода върху почвата, той покрива изцяло почвата,  свързва се мигновенно с почвените частици и започва да действа. Няма изпарения на активно вещество в атмосферата поради факта, че в самата формула на Течния азотен тор се съдържат 20 % вода, която не позволява изпарение, ако има такова, то е само на водата. 
 
 
Опитите, изведени през изминалите няколко години показват много добри резултати при пшеница, ечемик и рапица по време на есенната вегетация. Видимо, посевите сравнени с тези, торени с гранулирани торове се държат по-добре, са по-зелени и се развиват добре.
 
Наблюдава се завишаване на получените добиви, които са с много по-добри качествени показатели и в същото време се понижават разходите за използваните торове, което е една от основните причини, този продукт да се налага като един от най-прецизните методи за торене, както и най-икономически изгоден!
 
Торовите норми с Течен азотен тор се определят на база активно вещество, необходимо на дадената култура, за нормално развитие в началните фази, като до начало на презимуване за отделните райони, типове почви и култури се препоръчва още едно подхранване във фаза братене при пшеницата например. За всяка една култура има специфика на приложение, както по отношение на фазите в които да се прилага продукта, така и в нормите в които да се приложи. За всеки един микро регион трябва да се съобразят редица фактори, за да се извлече максимална полза от торенето с Течен азотен тор. 
 
Отдел „Агрохимия и почвознание“ в Агрополихим АД разработва прецизни технологии за торене на всики видове култури с течен азотен тор, както и с гранулирани торове, като съобразява всички фактори, влияeщи на усвояването на торовете при различните растения. 
 
Интегрирано предложение за покупка, логистика, съхранение и приложение на течен азотен тор, което беше представено още през 2016 година, продължава. То има за цел да улесни земеделските производители в избора си на най-подходящ продукт за техните посеви и да предостави най-доброто решение за съхранение на течни продукти.
 
 
Използването на гъвкавите резервоари се доказа през годните като един от най- прагматичните начини за направата хранилище за съхранение на Течен азотен тор, както и прилежащите продукти. До момента са инсталирали повече от 400 резервоара в цялата страна с различна вместимост, които осигуряват място за съхранение на солидно количество от продукта. 
 
„Производителя, на който се доверихме в начинанието да подсигурим фермерите със съоръжения за съхранение - „Люто“ ООД, доказа своя професионализъм през годините, като подобри изключително много техниката на изработка, материала от който се произвеждат самите резервоари и разбира се, винаги е насреща да откликне при появили се проблеми с резервоари.
 
Друг наш партньор в отдаването на резервоарите за съхранение на течни торове е фирма Флуида ООД, която обезпечава съоръженията с качествени и производителни помпи, за да може всеки един земеделец да съкрати времето по товаро - разтоварните операции, а от там и да спести средства. Инженерите от фирмата, разработили схемата за вход и изход на продуктите в гъвкавите резервоари са на разположение на нашите клиенти при възникнали въпроси от всякакво естество“.
 
Предложенито обхваща три основни елемента, които изграждат процеса до реалното торовнасяне: 
I. Логистика - Продуктът може да се транспортира и съхранява във всички видове цистерни и съдове от неръждаема стомана или изкуствен материал, които са изправни. Течният азотен тор е устойчив  на съхранение при температури до под -10°С, като дори след кристализация възвръща състоянието си без промяна в свойствата и загуба на активно вещество. Не е пожароопасен, взривоопасен или токсичен.
 
За собствена сметка Агрополихим АД подпомага процеса на доставка като изгражда логистична мрежа за съхранение в страната, която е съставена от много на брой съдове за съхранение с различна вместимост. 
 
Резервоарите за съхранение (флекс танкове) са различни по вид и капацитет: - с вместимост от 20 м3 до 300 м³. Мрежата се обезпечава с регулярни доставки на продукт посредством  авто-цистерни с вместимост 20 м³ (25 тона), а при извънредна необходимост доставката е в рамките на 24 часа, в зависимост от постъпилите заявки от дистрибуторската мрежа, която разпределя дестинациите за получаване на Течен азотен тор. 
 
 
Изборът на правилната конфигурация, става спрямо заявка и необходимоста на клиента, като съоръженията за товарене и разтоварване (помпи) и съхранение (флекс резервоари) се инсталират за сметка на „Агрополихим“ АД, без последващ ангажимент от страна на потребителите за използването им. 
 
На база потребление и по желание на клиента, „Агрополихим“ АД безвъзмездно прехвърля собствеността на съоръженията, на клиента при покупка за Течен азотен тор (UAN) за период от 9 месеца.
 
II. Цена - Цената на течения азотен тор (UAN), се формира подобно на цените на останалите азотни торове, които са в продажба, а именно:  от една страна на база на производствената себестойност и от друга на база на пазарните механизми на търсене - предлагане.
 
Нашата амбиция е да предложим продукт, за чиято крайна ефективност на използване да допринасят не само качествените характеристики, а и продажната цена в съпоставка с конвенционалните гранулирани азотни торове. Агрополихим АД постоянно подържа официална ценова листа на стоките (www.agropolychim.bg), като въз основа на конкретното запитване формира индивидуална цена и условия на доставка: от производствената площадка на предприятието и от складовата база в Стара Загора. 
 
III. Приложение - отдел „Агрохимия и почвознание“ предлага безвъзмездни агрономически съвети и технологии за прецизно торене, и работи в посока:
 
- подобряване комуникацията между компанията и потребителите на минерални торове и специалистите, с които същите работят, като са на Ваше постоянно разположение за диалог във връзка както с прилагането на UAN така 
- консултации и изграждане на цялостен модел за прецизно торене, съобразен с необходимостта на всяка култура
- разработване на цялостна технология за отглеждане на земеделските култури и трайни насаждения
- разчитане на резултати от почвени анализи 
- изготвяне на препоръки за подобряване на почвените характеристики
- цялостна консултация по заготовката и производствения процес. 
 
За повече информация можете да се свържете с Търговски отдел на email: sales@agropolychim.bg ; тел.: +359 519 97 537 и отдел „Агрохимия и почвознание“ на email: agronomist@agropolychim.bg ; тел.: +359 519 97 554; моб.: +359 882 46 52 58. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Поглед върху полето: Какво ни казаха агрономите на Агрополихим АД?
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news