x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как да предпазим козите от паразити?

Италиански фермери са открили иновативен начин за справяне с проблема

Как да предпазим козите от паразити?
Автор: Фермер.БГ
Снимки: La Barbera and Rabittiis, Il Secondo Altopiano
Двама италиански фермери са открили биологичен начин да намалят броя на паразитите, които причиняват болести на козите им. Емануеле и Алесандра имат 70 кози от породата Camosciata delle Alpi и произвеждат мляко и млечни продукти във фермата си в италианската област Умбрия. Всичко, което произведат двамата фермери го продават директно от стопанството. 
 
 
„Не искахме да използваме химикали за да лекуваме козите и започнахме да търсим алтернативно решение. Открихме, че кокошките носачки намаляват броя на паразитите, защото се хранят с техните ларви“, обяснява Алесандра цитирана от ec.europa.eu.  
 
Паразитите са често срещани при козите. Могат да окажат влияние върху храносмилателната система на животните и млечността им, а понякога могат да доведат и до по-сериозни здравословни проблеми. Някои фермери избират да използват лекарства, за да намалят броя на паразитите, но някои от паразитите развиват резистентност към тях. 
Емануеле и Алесандра искали да намерят устойчиво решение, което и да отговаря на философията им за фермерство. 
 
„Ние възприемаме фермата си като икономически, етичен и социален проект. За да се прехранваме ние трябва да бъдем продуктивни и да произвеждаме качествена храна, по щадящ околната среда начин и освен това да бъде и енергийноефективен“, казват стопаните. 
 
Емануеле е завършил ветеринарна специалност и решил да направи експеримент, позовавайки се на знанията си. 
 
„Реших да опитам да добавим нови животни във фермата, без козевъдството да минава на втора линия“, разказва той. Така избрали да отглеждат черни кокошки носачки, които са естествен враг на паразитите, засягащи козите.  
 
 
След като кокошките и козите били събрани заедно, почти веднага видели положителния ефект на опита си. „Много добре се спогаждат. Кокошките се хранят с ларвите на паразитите и мухите, които намират по земята“. 
 
Усилията на двата фермери не останали незабелязани. През 2016 г. тяхната ферма е получила наградата „Bandiera Verde Agricoltura”, която се дава в Италия на стопани, въвели иновативни методи във фермите си. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Ферма започна да отглежда едни от най-продуктивните кози в света
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news