Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как да понижим смъртността сред агнетата

Статистика показва, че не е никак лесна задача да бъдат запазени живи

Как да понижим смъртността сред агнетата
Автор: Фермер.БГ

Почти 50% от всички смъртни случаи при новородени агнета са регистрирани през първите 48 часа от живота им, още 11% - в периода от втория до четиринадесетия ден, пише agriland.ie.

5 години са необходими, за да бъде изкоренен синият език

Как може да се подобри процентът на оцелелите в стадото?

Хигиената по време на агнене

Милиони агнета умират всяка година и е изчислено, че едно на всеки пет е възможно да загине, поради нехигиенични условия.Поддържането на добра хигиена не бива да бъде толкова сложна задача. То трябва да бъде част от базовата подготовка за сезона на агнене.

Уверете се, че кошарите се изрядно чисти, преди обагнените овце да влязат вътре. Използвайте за почистването доказани дезинфектанти.

Щом кошарата изсъхне, постелете я добре. Облечете си дрехи за еднократна употреба и сложете защитни ръкавици, за да асистирате на овцата по време на агненето.

Важно е кошарата да не е малка. Така е по-голяма вероятността да поддържате постелята чиста и суха.Влажната слама и замърсяването след раждането трябва бъдат отстранени. Постелете отново чиста и прясна слама между обагнените овце, за да понижите риска от болести и проблеми с първите грижи за малкото от страна на родилата овца.

Слагането на вар на дъното на кошарата е друг начин да я поддържате чиста и минимално рискова за здравето на агънцата.

Предотвратяване на разболяването на агнетата

С добра хигиена могат да бъдат избегнати заболявания като инфекция на пъпа, ставни възпаления и диария, вследствие на E.coli. По този начин минимизирате риска от бактериална инфектиране от замърсената среда.

Симеон Караколев: За пореден път българският фермер се оказва подхлъзнат

Третирането на пъпа на агънцата с йод допълнително ги предпазва от нежелани болести.

Защо агънцата са толкова уязвими?

• При преживните животни не се предават антитела от майката на детето. Това означава, че агънцата се раждат без защита срещу заболявания и разчитат на коластрата като пасивен имунитет.
• Новородените агнета имат много пропусклива лигавица на червата, която позволява на бактерии и токсини да навлизат в кръвообращението. Бавното движение на червата по време на първия ден от живота им предоставя повече време на постъпилите бактерии за размножаване и разпространение.
• Новородените разполагат с ограничен енергиен запас. Всички агънца се раждат ограничено количество кафява мазнина в телата си, която функционира като временен резерв между раждането и момента, в който започнат да се хранят.
• Когато са мокри, новородените много лесно губят от телесната си топлина, отколкото когато са сухи.

Повишаване на процента на оцелелите

Способността за оцеляване зависи до голяма степен от реакцията на агънцата спрямо средата, в която се раждат. Те се появяват на бял свят мокри, често в студени или влажни условия, при ограничен резерв от енергия.Високото ниво на енергия е необходимо за поддържане на телесната температура. Те са резултат от ефикасен метаболизъм на кафявата мазнина и способността на агънцата да се изправят и да сучат.

Всяко едно агънце, което не суче през първите няколко часа от раждането си, скоро остава без енергийни запаси, които да му държат топло. То умира бързо, ако не се предприемат мерки, независимо в какви условия се ражда.

Хипотермия

Хипотермията и гладуването са два основни фактора за ранната смърт при агънцата.За да поддържа своята телесна температура, новороденото агънце трябва да произвежда толкова топлина, колкото излъчва в околната среда. Ако не може да го направи, температурата постепенно и сигурно се понижава.

Хипотермията е състояние, при което телесната температура на агънцето пада под нормата, гарантира оптимално функциониране на метаболизма и тялото (под 38.5°C).

Овцевъдите за 10 години в ЕС: Няма друг сектор, който да има по-големи перспективи

Ако не се вземат мерки, то съвсем скоро ще умре.

При новородените хипотермията обикновено се дължи на ниска температура на околната среда. При агънцата след втория ден това състояние се дължи предимно на гладуване.

Ако някое агънце е в хипотермия, опитайте се да го затоплите, преди да му дадете да се храни. Първо го подсушете с кърпа. След това го сложете в затопляща кутия при 35-37°C. Избягвайте инфрачервени лампи, тъй като рискувате агънцето да прегрее.Дръжте под око агънцето с хипотермия. Щом телесната му температура достигне 37°C, извадете го и го нахранете със стомашна сонда.

Ако хипотермията е в тежка степен, може да се опитате да спасите агънцето с глюкозен разтвор – консултирайте се с ветеринаря.

Гладуване 

Гладуването може да се дължи на много фактори – недостатъчен прием на коластра, отхвърляне от майката, мастит, недостатъчно производство на мляко, травма, заболяване или трудно раждане.

Погрижете се агънцата да получават достатъчно количество храна и при първи признак за проблем, реагирайте мигновено.

Топ съвети за отличен старт на живота на агънцата:

• Уверете се, че майката приема агънцето.
• Уверете се, че агънцето е сухо.
• Третирайте пъпа с йод до 15 минути след раждането.
• Проверете дали агънцето суче и приема достатъчно коластра.
• Проверете дали майката има достатъчно мляко.
• Избягвайте излишна намеса в процеса.
• Поддържайте висока хигиена по всяко време.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Д. Тодоров: Методологията на схемата за овце и кози-майки под селекция трябва да се промени
 

Резонни ли са поисканите оставки на експерти от МЗХГ?

news