Изборът на правилната техника, която да пасва изключително на конкретното стопанство, е от особено значение. В момента предлагането на зърнокомбайни е много голямо. Техните специфики и качества също варират. 
 
 
Една от причините за това е желанието на производителите да представят продукт, който не само да намали разходите на земеделците, но и да редуцира времето за работа. Ако през 50-те години за прибирането на реколта от 10 дка са били необходими близо 30 часа, през 90-те времето се редуцира с близо 29 часа, а днес същата работа може да се свърши за половин час.
 
Ако сте грижовен и разумен стопанин от Вашия зърнокомбайн ще очаквате висока производителност, икономична работа, чистота и цялост на зърното, жътва без загуби, лесно управление, удобен достъп за ремонти, висок комфорт, добра цена и добър сервиз. 
 
Овършаващ апарат
Зърнокомбайните на пазара са три основни типа – барабанни или сламотръсни, аксиално-роторни (с един или два ротора) и хибридни (роторният принцип е съчетан със сламотръси). 
 
Вършачният апарат е най-важният възел в зърнокомбайна и неговата конструкция определя качественото овършаване, целостта и чистотата на зърното. Вършачният апарат на Acros 595 Plus от Ростселмаш например е с барабан с голям диаметър от 800 мм, което му осигурява по-голяма площ на вършеене от 1,38 кв.м и по този начин се постига производителност на машината от 45 т/час и за сезон е безпроблемно да се ожънат 20 хил. дка. При по-големият му събрат RSM 161 е вече с площ на вършеене 3,3 кв.м. и сепарираща площ на сепариращия барабан от 6,1 кв.м, което значително повишава ефективната му работа.
 
 
При сламотръсните комбайни се увеличават изискванията към качеството на сламата. Тук трябва да се споменат и системите за почистване, които не мачкат сламата. Различните производители предлагат и хибридни комбайни. За да се постигне максималната възможна производителност на сламотръсните комбайни, производителите вече поставят допълнителен сепариращ барабан. Това е или центрофужен барабан, или ускорителен барабан. При роторните комбайни се увеличават дължината и диаметъра на ротора и се усъвършенства неговото задвижване.
 
При ниски добиви пет- или шестсламотръсен комбайн с хедер с голяма работна ширина често работи ефективно. Същото се отнася и за сламотръсните машини с многостепенна система на овършаването. Тези машини се представят добре и в условия на високи добиви, когато през сепариращата система преминава много маса. 
 
Разпределяне на сламата
Сламотръсните комбайни са способни да разпределят сламата равномерно и след това работата със сламопресата е много лесна. При това процентът на загуби при сепарирането и разпределянето е много нисък. Този фактор е важен и за животновъдните стопанства, които ценят буквално всяка сламка. Разбира се, сламата разпределят добре и хибридните комбайни.
 
Приложимост
Трябва да сте наясно със спецификите на вашето стопанство и културите, които искате и/или отглеждате. Така например, ако в стопанството си отглеждате слънчоглед или рапица, трябва да разгледате възможността за купуване освен на правилния зърнокомбайн, то и на хедер с възможност за бързо адаптиране към съответната култура.
 
 
Повече за повече
Стигаме до новите технологии. В наши дни все по-често чуваме думи като „иновативно“, „автоматизирано“, „ново поколение“. При избора на техника от особено значение са и спецификациите на избрания модел. Всички опции, промотирани от дилърите на различните марки, гарантират ако не по-голяма производителност, то поне повече комфорт за механизатора. Никога не пренебрегвайте опциите. 
 
Сервиз
Нивото на сервизиране на техниката е толкова важно, колкото и купуването й. Оптимизирането на процесите е стигнало такава степен, че ако преди не вярвахме как в чужбина техниците отиват на полето, за да поправят дадената техника, то у нас това вече също е обичайна практика. Доверете се на професионален и опитен сервиз!
 
Правилният избор на подходящ зърнокомбайн
Когато говорим за избора на правилна техника няма как да не споменем универсалните решения на руския концерн Ростселмаш. Само преди месец супермодерните комбайни допълниха портфолиото на Оптиком. Българският дилър е със сериозни позиции на пазара, а качеството и надеждният сервиз са безкомпромисно осигурени. 
 
Най-важни качества на руските машини са високотехнологичност, високопроизводителност, надеждност и достъпност. Два от моделите, които съчетават всички по-горни изисквания са високоадаптивният RSM 161 с 360 к.с. и високопроизводителният роторен комбайн TORUM 765, чийто двигател е с 520 к.с. Комбайните TORUM на Rostselmash са единствените в света с въртящ се контрабарабан на ротора.  
 
 
При  аксиално роторните комбайни с неподвижен контрабарабан не се използва цялата площ на контрабарабана, и съответно не се достига максимална производителност. При прибиране на култура с повишена влажност и ориз се получава задръстване в горната част на контрабарабана (т.нар. мъртва зона). Въртящият се контрабарабан осигурява пълно използване на площта му, няма мъртва зона и не се получават задръствания. Контрабарабана е с три вътрешни секции. Това позволява за един оборот на ротора растителна маса да премине през трите секции за разлика от традиционните аксиално роторни комбайни, където масата се подлага еднократно на овършаване. Този принцип позволява да се работи с голяма хлабина между ротора и контрабарабана - 16-20 мм при прибиране на ечемик и пшеница.
 
Освен изключително производителни, модерни и комфортни, машините са и много достъпни, а сега могат да бъдат закупени и на изплащане с 0% лихва за 60 месечен период, благодарение на специалната програма за финансиране на RSM Finance и Оптиком, насочена към българските зърнопроизводители.
 
 
Оптиком и Ростселмаш ви гарантират успех чрез достъпност и надежден професионален следпродажбен сервиз.
 
Правилният зърнокомбайн може да бъде избран само и единствено ако познавате стопанството и нуждите си добре. Пазарът на земеделска техника предлага редица решения за спецификите на различните видове стопанства. Имайки предвид и намаляващата европейска подкрепа все повече стопани търсят високотехнологични, но достъпни машини и инвестиция, която да им донесе печалба.