Млечният отрасъл в Ирландия извлече ред ползи през изминалите няколко години, благодарение на оценяването на ефекта от по-доброто хранене и стопанисване и вземането на превантивни мерки с цел по-бързото възстановяване на кравите след отелване, съобщава agriland.ie.

Балансираната дажба е ключът към правилното хранене на кравите

В този момент от живота метаболизмът на кравите се нуждае от конкретна подкрепа, за да се поддържат жизненоважните функции и да останат здрави.

По време на отелването кравите губят течности и електролити, което може да доведе до дехидратация. Нивото на калция в кръвта се понижава. В същото време, именно когато се нуждаят от най-много енергия, те ядат по-малко.



Комбинацията от дехидратация, понижено ниво на калция в кръвта и дефицит на хранителни вещества създава условия за слабост и отпадналост след отелването. Това кара кравите да ядат по-малко.

Като резултат последствията в краткосрочен план са налице в производството на мляко, а в дългосрочен план здравето на кравите е изложено на риск.

Кравите се нуждаят от бързо възстановяване след отелването и е важно да започнат да се хранят оптимално възможно най-скоро.



За да може фермерът да постигне именно това, той трябва да захрани кравите с добър източник на енергия, електролити, витамини, калций и други минерали. По този начин кравите след отелване ще покажат по-добра активност, нивото на калций в кръвта ще се повиши и консумацията на фураж ще бъде оптимална, което гарантира по-висок млеконадой.