Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как бързо да възстановите кравите след отелване?

Комбинацията от дехидратация, понижено ниво на калция в кръвта и дефицит на хранителни вещества създава условия за слабост и отпадналост

Как бързо да възстановите кравите след отелване?
Автор: Фермер.БГ

Млечният отрасъл в Ирландия извлече ред ползи през изминалите няколко години, благодарение на оценяването на ефекта от по-доброто хранене и стопанисване и вземането на превантивни мерки с цел по-бързото възстановяване на кравите след отелване, съобщава agriland.ie.

Балансираната дажба е ключът към правилното хранене на кравите

В този момент от живота метаболизмът на кравите се нуждае от конкретна подкрепа, за да се поддържат жизненоважните функции и да останат здрави.

По време на отелването кравите губят течности и електролити, което може да доведе до дехидратация. Нивото на калция в кръвта се понижава. В същото време, именно когато се нуждаят от най-много енергия, те ядат по-малко.Комбинацията от дехидратация, понижено ниво на калция в кръвта и дефицит на хранителни вещества създава условия за слабост и отпадналост след отелването. Това кара кравите да ядат по-малко.

Като резултат последствията в краткосрочен план са налице в производството на мляко, а в дългосрочен план здравето на кравите е изложено на риск.

Кравите се нуждаят от бързо възстановяване след отелването и е важно да започнат да се хранят оптимално възможно най-скоро.За да може фермерът да постигне именно това, той трябва да захрани кравите с добър източник на енергия, електролити, витамини, калций и други минерали. По този начин кравите след отелване ще покажат по-добра активност, нивото на калций в кръвта ще се повиши и консумацията на фураж ще бъде оптимална, което гарантира по-висок млеконадой.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
4 неща, от които не бива да пестите, когато отглеждате крави
 

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news