Скандалната поръчка на тестове за чумата по дребните преживни животни е спряна днес след телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

 

Бойко Борисов се закани да провери доставката на тестове за чумата

 
„Преди малко се чух по телефона с премиера и той ми каза: „Прекъсваш поръчката и се оправяш с помощ от партньорите в ЕС.“ Прекъсвам поръчката“, каза д-р Дамян Илиев.
 
В отговор на въпрос той допълни, че Бойко Борисов не му е поискал оставката. „Само той може да ми я поиска“, уточни изпълнителният директор на БАБХ. 
 
Сега Агенцията по храните да се справи със ситуацията с партньорската помощ от други страни-членки на ЕС. „Пред опасността да не се знае какво се случва на територията на Странджа, всички ще ни окажат съдействие", допълни д-р Илиев.
 
Близо 8000 проби са взети досега и чакат изследвания. Те ще бъдат в Румъния, Австрия, може би и в Германия. Финансирането ще бъде осигурено от Европейската комисия чрез Главна дирекция  „Здравеопазване и контрол на храните".
 
„Във връзка с чумата e необходимо да изследваме голям брой животни, за да видим дали се разпространява, или не. Това е необходимо и за намаляване на рестрикциите в седемте общини по границата с Турция. Налага се да направим изключително голям брой изследвания – сега и веднага. Те са близо 8 хиляди изследвания на проби“, разказа д-р Дамян Илиев.
 
 
Той обясни, че отначало ветеринарните власти са работили с диагностикуми, дарени от ЕС. После са купени до разрешената стойност от 30 хил. лв., но те също свършили. Ситуацията е била спешна и затова по закон Агенцията е можела и да не обявява конкурс, а да направи директно договаряне, но независимо от това процедурата е била обявена.
 
Появила се е и още една фирма – австрийска, но тя нямала право от френската лаборатория да дава права за търговия с диагностикуми в България. Затова не е била поканена в процедурата. Д-р Илиев допълни, че за френската фирма производител не е било странно новорегистрирано дружество, като „Глобул вижън 2018", да получи правата.
 
„Фирмата производител дава тези права, за да може ние да сме сигурни, че този от който купуваме продава наистина техния препарат и не могат да се случат неща, които да доведат до рискове при изследването. И тук не става дума само за диагностикуми, но и за още три позиции, свързани с видовете изследванията", допълни той.
 
Фермер.БГ попита дали БАБХ не се забави със самото обявяване на процедурата - ситуацията с чумата се разви още през юни? И ако Агенцията беше заявила интереса си по-рано, може би и по-солидни фирми щяха да получат тези права от френската лаборатория?
 
„Възможно е. Но ние имахме диагностикум. И сега очаквам да получа диагностикум от Банката за диагностикуми и ваксини на Европейската комисия. И дотогава работихме буквално без пари. В крайна сметка обикновено се гледа и финансовия интерес за всичко това. Аз се надявам до понеделник да получа ваксиниили решения за получаване на диагностикуми от банката на Главна дирекция „Здравеопазване и контрол на храните“. Отделно тя да разреши финансово да се увеличи капацитета на лабораториите, които да ни направят тези изследвания и то няма да са за наша сметка", коментира д-р Дамян Илиев.
 
Фермер.БГ постави и въпроса каква излиза единичната стойност на един диагностикум по поръчката от единствената фирма в сравнение с другите получени.
 
„До вторник чакаме оферти, ние нямаме представа. Така че тогава ще проверим това. Все още не е много ясно дали ще си подадат и документи. Поради този риск аз съм предприел тези действия, за да може независимо от конкурс и от всичко ние да имаме възможност спешно да направим изследванията", отговори изпълнителният директор на БАБХ.
 
Той подчерта, че всеки ден има запитвания от фермери кога ограничителните мерки в седемте общини по границата с Турция ще бъдат смекчени, така че хората да могат да извеждат стадата на паша и да търгуват с млякото и месото извън засегнатите области.