15 предложения за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. представиха източноевропейските страни при срещата на Аграрния съвет в Люксембург. 
 
 
Сред основните желания на страните-членки са запазване на структурата в настоящия й вид, както и уеднаквяване на плащанията за всички в Европейския съюз (ЕС). 
 
Аграрните министри от Вишеградската четворка Полша, Чехия, Словакия и Унгария, към които се присъединиха и колегите им от Литва, Латвия и Хърватия настояват за вливането на повече средства от Европа за директните плащания.
 
По време на събието източноевропейските страни припомниха, че доходите на фермерите в тях продължават да са много по-ниски от тези на запад. Според тях това е и основната причина поради която земеделците и за в бъдеще трябва да останат основните бенефициенти на пари по линията на ОСП.
 
Страните-членки подчертаха, че досегашният модел на директните плащания дава на националните правителства достатъчно възможности да развиват собствени модели, затова и те са против радикални промени.