x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Изпълнителният комитет на UNITAB ще заседава в България

За първи път това ще се случи извън централата в Париж, Франция

Изпълнителният комитет на UNITAB ще заседава в България
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
На 22 март за първи път България ще бъде домакин на първия за 2018 г. изпълнителен комитет на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB). На него ще се разглеждат актуални и важни теми за сектор „Тютюн“, свързани с регионални, европейски и световни проблеми и политики в сектора. Събитието ще се проведе в хотел Феста от 15 ч.
 
 
„За първи път ще имаме изнесено заседание извън централата в Париж и то в София. Това е и историческа крачка в развитието на нашия сектор и в организацията на тези изпълнителни комитети. Изпълнителният комитет е управителен съвет на европейската организация UNITAB, в който участват лидерите на страните-тютюнопроизводителки от рамките на ЕС. До момента своето участие са потвърдили Гърция, Италия, Испания, Полша, Унгария и Франция“, каза Цветан Филев, президент на UNITAB, вицепрезидент на ELTI и председател на НАТ-2010 за Фермер.БГ.
 
Четири са основните теми, които ще бъдат разгледани. Мястото на тютюна в бъдещата ОСП на ЕС след 2020 и 332-ра сесия на Международната организация на труда в Женева, Швейцария през месец март, са сред водещите теми.
 
„Ние сме срещу ограниченията, които МОТ иска да постави единствено на нашия сектор. В кореспонденцията, която водим с Министерството на труда в България става ясно, че нашите притеснения ще бъдат взети предвид и ще са изразени в рамките на тази сесия. Освен България има и други страни, които не са съгласни срещу дискриминацията само в сектор „Тютюн“, добави Филев.
 
Заедно с това ще бъде коментирана и Осмата конференция на страните (COP8) на СЗО, която ще се проведе от 1 до 8 октомври в Женева, Швейцария и Рамкова конвенция за контрол на тютюна (РККТ).
 
„Чрез Рамкова конвенция за контрол на тютюна се предлага в тютюневите изделия да се използват само сурови тютюни с много ниско съдържание на никотин – с 0,1%. Такива тютюни не съществуват към момента т.е те трябва да бъдат специално разработени, генетично модифицирани тютюни, които тепърва да бъдат отглеждане. Припомням, че отглеждането на такива тютюни е забранено в ЕС. Всичко това отваря врати за тютюните от чуждите континенти, където няма такива рестрикции и ограничения“, обясни Филев.
 
Друга основна тема ще бъде и стабилност и пазари на тютюневата суровина на ЕС,  ELTI, както и провеждането на Конгрес, на който ще се избере новия президент на UNITAB.
 
На следващия ден, 23 март, изпълнителният комитет на UNITAB ще се срещне с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Срещата ще се проведе от 10 ч. в зала Голям колегиум на МЗХГ. От страна на UNITAB ще се включат 35 участници.
 
„От срещата имаме очакване да се възстанови равнопоставеността на сектор „Тютюн“ на другите браншове в бъдещата Обща селскостопанска политика. Припомням, че от 2010 г. е прекратено всякакъв род европейско финансиране. Оттогава производството е намалява с над 50% именно заради липсата на субсидии. Специално българските тютюнопроизводители никога не са получава евро средства. Ако не успеем да постигнем възстановяване на европейското субсидиране за сектора и да получим равнопоставеност на другите сектори - да се постигне субсидиарност или държавите-членки сами да преценяват кои сектори са важни и заслужават да имат схеми за национално доплащане“, съобщи Филев.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Вижте ставките за подпомагане на тютюнопроизводителите
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news