x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Износът на горски плодове ще расте

Ягодите ще продължат да бъдат най-произвеждани и търсени

Износът на горски плодове ще расте
Автор: Фермер.БГ

Общият обем на произведените горски плодове в света през 2017 г. възлиза на 13,4 млн. тона. Това е два пъти повече, отколкото през 2000 г. Интересно е, че от целия обем продукция, произведена през 2017 г., 9,7 млн. тона се падат на градинската ягода, съобщава propozitsiya.com, позовавайки се на данни на британската анализаторска компания Fresh4cast.

 

Всяка година консумацията на горски плодове в света расте с 15% 

До 2020 г., по прогноза на експерти, тази цифра ще нарасне до 15,4 млн. тона. Ягодата ще остане на позиция най-популярен горски плод – ще бъдат произведени минимум 11,3 млн. тона от нея.

Обемът на световния износ на горски плодове през 2017 г. възлиза на 1,8 млн. тона. През 200 г. този показател е бил три пъти по-нисък.

Износът, твърдят британските експерти, ще продължи да расте. През 2020 г. той ще достигне 2,1 млн. тона.

Световното производство на малини и къпини през 2017 г. възлиза на 1,3 млн. тона. Това е 2,3 пъти повече, сравнено с 2000 г. До 2020 г. тенденцията да нараства производството на тези култури ще се запази. Тя обаче няма да бъде толкова интензивна. Общият обем ще достигна 1,4 млн. тона.

От 2000 г. силно е утвърдила позициите си боровинката. Миналата година в световен мащаб са произведени 1,7 млн. тона, което е 2,5 пъти повече, отколкото през 2000 г. За две години този показател ще достигне 2 млн. тона.

Колкото до разпределението на производството по континенти, лидер е Азия. Това е най-големият континент по територия и по брой потребители, а също така и по темпо на прираст на населението. Поради това този факт е закономерен. Заедно с нарастването на населението се увеличава и потреблението на горски плодове.

По данни на компанията Fresh4cast, 42% от всичките ягоди в света през 2017 г. са били отгледани в Китай. 15% са произведени в САЩ, 6% - в Мексико, 5% - в Египет.

Колкото до производството на малини и къпини, лидери в световен план са Мексико (20%), САЩ(17%), Русия (16%), Полша (12%) и Сърбия (8%).

Безспорни лидери в производството на боровинки са САЩ (42%), Канада (23%) и Чили (15%). Китай е с дял едва 2% от световните обеми, а Полша – с 1%.


 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Реколтата от боровинки е слаба
 
Всяка година консумацията на горски плодове в света расте с 15%
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news