Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Изнесли сме преработени плодове и зеленчуци за 124 млн. евро

Износът се повишава почти 2 пъти, докато вносът нараства с около 55%

Изнесли сме преработени плодове и зеленчуци за 124 млн. евро
Автор: Фермер.БГ
Преработката на домати, пипер и краставици са сред основните зеленчуци, преработвани в страната. През последните няколко години се наблюдава трайна тенденция на нарастване на преработените под една или друга форма домати и пипер. В същото време при преработката на корнишони се наблюдава дори намаляваща тенденция.
 
 
По данни на Евростат преработвателната индустрия на плодове и зеленчуци формира около 7% от добавената стойност на хранително-вкусовата промишленост. В последните 1-2 години се наблюдават известни признаци на растеж, като по-сериозно изменение се наблюдава при външната търговия. 
 
Подотрасълът за преработка на плодове и зеленчуци успява да изнесе през 2016 година продукция на стойност 124 млн. евро. Вносът на такива продукти през същата година възлиза на 120 млн.евро и по този начин се отчита, макар и минимален, положителен търговски баланс. С членството на страната в ЕС, износът се повишава почти 2 пъти, докато вносът нараства с около 55%.
 
Предвижданията показват, че за периода 2018-2022 година, преработката на домати ще бъде около 7% по-висока, отколкото в предходния период 2013-2017 година. При пипера се очаква увеличение за същия период с около 26%. При корнишоните може да се очаква повишение за периода 2018-2022 г. в сравнение с аналогичния 2013-2017, с около 5-10%, като базата е толкова ниска, че това почти няма да се усети. 
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
С 9,4% е намалял износът ни на храни и живи животни към трети страни
 

Ще се възползвате ли от безплатен проект за инвестиции по мярка 4.1.2?

news