x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Измененията на климата влияят все повече върху животновъдството

Съществуват редица видове системи за охлаждане и затопляне на въздуха във фермите

Измененията на климата влияят все повече върху животновъдството
Автор: Фермер.БГ
Изменението на климата влияе все по-силно и все по-негативно върху сектор „Животновъдство“. Топлинният стрес оказва отрицателно влияние не само върху здравето на животните, но и върху производствените им качества. Това от своя страна оказва отражение пряко върху рентабилността на фермерите, припомнят от Vetmeduni Vienna, цитирани от greentech.bg.
 
 
Животните се държат предимно в затворени сгради, оборудвани с механични вентилационни системи. Според експертите най-доброто решение за животновъдните ферми, е използването на земята за отопление и охлаждане, чрез топлообменници тип „земя-въздух“. Подобна система може да охлажда през лятото и да затопля входящия въздух през зимата.
 
Има и други видове системи. Например чрез директно или индиректно изпаряване на водата. При индиректният метод също е използва топлообменник, за да се избегне овлажняването, обясняват учените.
 
По-високите температури, произтичащи от изменението на климата, ще изискват предприемането на мерки при отглеждането на свине и птици. Без подходящи системи за охлаждане животните, държани в затворените сгради за добитък, ще са подложени на повишен топлинен стрес. Това би имало отрицателно въздействие върху благосъстоянието на животните. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Топлинен стрес при млечните крави – какво да правим
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news