Излязоха на пазара първите за сезона български краставици. Производители от Южна България, предимно от регионите на Пазарджик, Пловдив и Благоевград, пуснаха качествените български зеленчуци, оранжерийно производство.

 

Цените на родните краставици са по-високи от вносните, повечето от които се произвеждат в страни извън Европейския съюз и са рискови по отношение на съдържанието на нитрати, както и остатъци от пестициди и други химикали.

 

Цената на дребно на българските оранжерийни краставици варира от 3,50 до 4,50 лв./кг., но качеството е несравнимо по-високо, коментират производители. Клиенти за родната продукция са предмно по-платежоспособните граждани по пазарите в големите градове. По-големите разходи за отопление на оранжериите през този производствен сезон е една от основните причини за по-високите цени, обясняват зеленчукопроизводителите.

 

През януари 2013 се наблюдава завишение на цените на повечето плодове и зеленчуци спрямо януари 2012 г., сочат данните на ДКСБТ. На годишна база най-голямо е поскъпването при картофите - 65 %. Най-голям ръст на цената на месечна база се наблюдава при оранжерийните домати - 42%. По пазарите вече има богат асортимент и от други родни зеленчуци. Необичайно високите за сезона температури у нас благоприятстваха по-бързото развитие на листните зеленчуци, репичките, зеления лук и чесън, повечето от които се отглеждат без отопление. Според размера обикновената салата е от 1 до 1,50 лв. за брой, а къдравата маруля - от 0,99 до 2 лева. Вносните марули от Гърция на много места се продават на килограм, като средната цена на килото е 2,50 лв. Връзка зелен лук е 0,55-0,70 лв., а пресният чесън - 0,90 лв. Българско зеле от миналогодишната реколта се намира и за 0,40 лв. за килограм, но някои търговци са го надули до лев.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!