x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Изкупуването на череши започва на 24 май

Заявления за откриване на пунктове в Кюстендилско се приемат в общинска администрация до 23 май

Изкупуването на череши започва на 24 май
Автор: Фермер.БГ
Кампанията по изкупуване на череши в Кюстендилско започва на 24 май. Това стана ясно на редовното месечно съвещание на кметовете и кметските наместници в общинска администрация. Заради по-богатата реколта, черешопроизводители очакват по-ниски изкупни цени и като цяло лоша за тях кампания, това заявиха присъстващите на срещата.
 
 
„Черешопроизводителите очакват кампанията да е много лоша, защото реколтата ще бъде много евтина. Говори се при тази кампания за цена от 80 стотинки за килограм, което е много малко. Според тях трябва цената да бъде поне 1 лев за килограм, за да може част от тези средства  после да бъдат вложени за нови овощни насаждения, като се приспаднат и парите за берачи за тях не остава нищо”, заяви кметът на село Соволяно Пламен Илиев. В неговото село ще има 11 пункта за изкупуване на череши, при насаждения от около 2 000 дка, пише dariknews.bg
 
 
„Под 1 лв. черешата не трябва да пада, за да има производители, иначе ще се отказват. Има импулс от млади производители, които работят, но които от 3 години не са изкарали нищо и ако сега цените са ниски, ще се откажат младите хора да се занимават със земеделие. Радвам се, че се прави стройна организация, за да няма кражби“, коментира кметът на село Шишковци Климент Терзийски. Заявления за откриване на пунктове се приемат в общинска администрация до 23 май.
 
„Организацията е на много добро ниво и се надявам, че всичко ще премине нормално”, каза Пламен Илиев. От своя страна кметът на село Шишковци Климент Терзийски каза, че овощарите очакват ниски изкупни цени. „Това не удовлетворява хората. Под 1 лев изкупната цена не трябва да пада, за да има производители, защото иначе те ще започнат да се отказват”, каза Климент Терзийски. По думите му предходните три години не е имало добра реколта.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Череши без документи ще се конфискуват
 

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news