x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Изкупната цена на пшеницата търси нов таван

Пазарът на царевица осигурява стабилност на зърнопроизводителите

Изкупната цена на пшеницата търси нов таван
Автор: Фермер.БГ
Средната изкупна цена на пшеницата достигна 341 лв./тон, като увеличението е с почти 29% спрямо началото на октомври миналата година, показват данни на аграрното министерство.
 
 
Само за една седмица поскъпването е с 4 лв./тон ли с 1,2%. Хлебното зърно е борсова стока и ситуацията на вътрешния пазар се диктува от силното търсене на международните пазари на фона на по-слабата реколта в глобален мащаб.
 
У нас и по света заради влошено качество част от хлебната пшеница сега се предлага като фуражна. За нея средната изкупна цена в страната се повишава с 25% на годишна база до 311 лв./тон.
 
„За предходната седмица е отчетено известно покачване на средните изкупни цени на хлебна и фуражна пшеница и ечемик (в рамките на 0,6% - 2,8%) и същевременно – леко понижение на слънчогледа (с 0,9%). Средните изкупни цени на царевицата и рапицата остават непроменени“, посочва оперативният анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
Ечемикът не прави изключение от общата тенденция към поскъпване на зърнените култури. При него изкупната цена в началото на октомври е 298 лв./тон или с 21% над миналогодишната.
 
 
За слънчогледа остават в сила тревогите на зърнопроизводителите, че поевтиняването на маслодайните култури в световен мащаб ще понижи цените и у нас. Засега спадът не е голям. За година понижението е с 9 лв./тон или с 1,7% до 532 лв./тон. Половината от това намаление, обаче се наблюдава през последната седмица.
 
Обнадеждаващ за зърнопроизводителите остава пазарът на царевицата. Изкупната цена тази година е с 2% или с 5 лв./тон над миналогодишната, като достигна равнище от 258 лв./тон. При значителен ръст на средния добив с 30% и реколта от 2,015 млн. тона (+9% а годишна база) стопаните могат да разчитат на стабилен доход на фона на по-малко (с 2%) отгледани площи.
 
Все пак това не са окончателните данни за реколтата от царевица през тази година. Жътвата продължава, като до началото на този месец е прибрана продукцията от 64% от площите.
 
  
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Сушата удари и България – сеитбата силно изостава!
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news