Имам издадени протоколи за 100% пропаднали площи, всичко измръзна. От 70 дка череши нямам и за компот. Това каза за Фермер.БГ овощарят Ивайло Борисов, който отглежда 70 дка череши в Кюстендилско.
 
Той обясни, че е искал да застрахова продукцията си, но застрахователите отказали. Почти седмица е бил ангажиран с процедурата, задавали са му всякакви въпроси и накрая, когато е трябвало да дадат оферта, са казали, че могат да застраховат черешовите масиви само срещу пожари.
 
„За какви пожари говорим през април? И започват да говорят пълни глупости, че района бил рисков и накрая си измиват ръцете. Те просто не искат да правят застраховки срещу измръзване“, категоричен е Борисов.  
 
Овощарят разказа, че ситуацията миналата година не е била по-различна – 26 срещу 27 април температурите стигнали до минус 6 градуса. Овощните градини в Кюстендилския район са терасирани - първа и втора тераса са били унищожени 100%
 
„От министерството не направиха нищо, имахме и няколко срещи с министър Танева. Обясниха ни, че нищо не може да се направи, защото трябва да подадем заявление в областната дирекция, след което в седемдневен срок да бъдат посетени пострадалите градини, да се отчетат щетите, а след това да бъде издаден протокол за пропаднали площи“, каза още той.
 
 
По думите на Борисов повечето хора не са знаели за това и нямали такива протоколи. Тази година много от стопаните са подали такива протоколи, но не се знае дали има ефект от тях, защото все още никой не е получил обезщетението си за миналата година.
 
„Повечето предпочетоха да слагат фалшиви фактури, които всъщност какво представляват - продаваш нещо, което не си произвел, за да можеш да си вземеш парите по обвързаното плащане“, коментира Борисов. 
 
Той добави, че това нещо се случва две години подред, като тази години са унищожени не две, а три тераси. Според овощаря хората вече не се грижат за градините си както преди, а ако това се случи още веднъж ще спрат изобщо да се грижат. 
 
„Не мисля, че тази година ще е по-различна от миналата - пак никой няма да получи нищо. Разходите за една градина като моята са между 12 и 15 хил. лева годишно, независимо дали ще има реколта или не, ако искаш да я поддържаш трябва да влагаш средства. За тези две години това са 30 хил. лева разходи, които не могат да се покрият, просто е невъзможно", допълни Борисов.