Стартирайки от сряда, 19 април, етикетите на млечните продукти в Италия трябва да обозначават произхода на съставките си. Министърът на земеделието и храните Маурицио Мартина се надява, че експериментът ще намери последователи в други страни от ЕС, съобщава euractiv.com.

Американски фермери припечелват допълнително, произвеждайки ток

Продукти като UHT млякото, маслото, киселото мляко, моцарелата и други сирена ще трябва да разполагат с ясно обозначаване на етикета си – от къде идват суровините за производството им, по силата на министерско постановление от 9 декември 2016 г.

Законът обхваща млякото от всички животни и регламентира поставянето на етикети, в които е посочена страната, където то е добито и където е преработено.



Източник: pixabay.com

Когато млякото е добито, преработено и пакетирано в една и съща страна, тогава трябва да се постави един-единствен етикет. Например моцарелата, която изцяло е произведена в Италия, ще се обозначава с „произход на млякото: Италия“.

Различни етикети ще бъдат използвани за продукти, когато различните фази на производство са били осъществени в няколко страни от ЕС.

Ако в процеса влизат и страни извън Европейския съюз, етикетът отново ще е различен.

Всеки продукт, който носи защитения знак за произход на ЕС или защитено географско указание, не подлежи на изискванията в закона, тъй като те вече обозначават произхода на използваните суровини.



Източник: pixabay.com

Не попадат в обхвата на новия закон био храните и продуктите, които съдържат мляко, но не се водят млечни продукти. Същото се отнася и до производството, което не е предназначено за консумация от потребителя.

Прясното мляко също има друг ред, по който се регулира.

Това е исторически ден за нашата страна, който ни позволява да създадем една нова връзка между производители и консуматори, заяви Маурицио Мартина. Той допълни, че „това е експеримент, който се надяваме ще се превърне в европейски стандарт“.

Гражданите трябва да бъдат информирани, за да могат да правят осъзнат избор, когато слагат храни на трапезата си, каза още министърът.

Това означава, че защитаваме бранда „Произведено в Италия“, заяви Мартина.