„Подписахме рамков договор с три големи ирански холдинга, които произвеждат шафран и ще инвестират в Българо-ирански център за развитие на шафрана в България“, каза Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, за Фермер.БГ.
 
 
В началото на ноември той заедно с научни работници от БАН, представители на Министерството на земеделието и производители на шафран бяха на работно посещение в североизточен Иран по покана на Иранската промишлена палата и Посолството на Иран в София. 
 
 
Там 16-те делегати посетиха ниви с шафран и фабрика за неговата обработка, почистване и пакетиране. „Най-голямо впечатление ми направи трикратното окачествяване на продукта“, споделя производителката Нермин Исмаил, чието стопанство е в село Орешница.
 
При отглеждането на шафран у нас стопаните се сблъскват с проблема за набавянето на луковици и преработването на продукцията. За целта бъдещият Българо-ирански център ще има опитно поле и лаборатории за обмяна на опит между учените от двете страни.
 
„През следващите три месеца ще изготвим необходимите документи, ще се консултираме с международни адвокати, за да гарантираме една добра бъдеща работа“, коментира Хасан Тахиров.
 
 
Готови са рецептите за три вида чай от шафран, разработени от асоциацията и учените от БАН. „Той ще се произвежда в завод в град Септември, който е строен по европроекти и е евролицензиран“, уточнява председателят.
 
В България и цяла Европа липсват условия за преработването на шафран. Производителите у нас го продават в изсушен вид, което води до по-ниска печалба. „Искаме да създаваме родни продукти с шафран, като чай, козметика, парфюмерия. Те ще се произвеждат в съществуващите български предприятия и продуктите могат да се реализират на чуждестранните пазари без никакви пречки“, обнадежден е Хасан Тахиров.