Вчера шефът на ДВСК  Йордан Войнов издаде заповед, с която се забрани вносът на разнородни партиди от изрезки, т.нар. дупета. Късно вечерта с колата на Войнов е станал инцидент, счупени са стъклата на колата му. Дали има връзка с последната акция „Дупета”, която се проведе между ДВСК и НСБОП, тепърва ще се разследва, но министър Найденов заяви в предаването „ Тази сутрин” по БТВ, в поредното си участие, че според него инцидентът не е случаен.

 

„Разследването се води от служители на вътрешното министерство. Възможно е това да е криминално деяние на малките банди, които разбиват автомобили, но странното е, че до автомобила на Войнов имаше доста по-луксозни автомобили... Аз не съм криминалист, но нещата подсказват, че това е с цел сплашване, дано не е така”, заяви министърът. Той посочи, че все пак Войнов има семейство, че е притеснен, както и колегите му от ДВСК.

 

„Нормално е първото нещо, което човек си мисли, когато от дни тече тази акция, е това да е отговор”, посочи земеделският министър. Той уточни, че с издаването на заповедта на Войнов от вчера да се забрани вносът на разнородни партиди, мисля че се засягат доста интереси. „Нека да не посочваме и набеждаваме някого. Дано да са дребни джебчии”, каза Мирослав Найденов. Той посочи, че вносът на изрезки и други готови колбаси надвишава производството в България.

 

В студиото на БТВ, Найденов заяви още, че българският месопреработвателен бранш години наред е бил потискан. „Беше поставен в ситуация на нелоялна конкуренция. Правеха се далавери с внос, внася се филе, а се пише, че е сланина..., заобикаляйки митническите тарифи, както и ДДС-то, което трябва да се плати, внасяйки го на много по-ниски цени”, каза Найденов. Той обясни, че няма нищо лошо във това, че се внасят изрезки, но е важно произходът им да бъде ясен и да може да бъде проследен.



„Когато има внос на сборни партиди, стотици хиляди тонове, тук се отварят и се смесват, а органите на ДВСК са установени и заготовки, готови за преработка в колбаси, което е още по-опасно”, обясни земеделският министър. По думите му проблемът е, че са хванатите суровини са с изтекъл срок на годност, а един от производителите си позволил да го удължава с от 3 до 6 месеца след като ги вакуумира. А това, по думите на Найденов, е абсолютно забранено и води до сериозен риск за здравето.