Времето е много  притеснително за производителите в Северна България. Ако до края на февруари, март температурите паднат под минус 20 градуса, ще замръзнат пъпките и не очакваме плодове.
 
 
Това каза за Фермер.БГ председателят на  Добруджанския овощарски съюз Димитричка Търпанова. По думите й всички стопани в района са притеснени
 
„Другото, което ни притеснява е, че това не е застрахователно събитие. След 20 април ще отчитат слана, но при тази топла есен и при тази вегетация, която протича, даже и да не замръзнат пъпките, цъфтежът ще бъде много ранен. В един момент, когато тръгне сокодвижението на растението, даже и да е студено, цъфтежът не може да спре“, каза Търпанова. 
По думите й най-рискови са костилковите – кайсията, черешата и най-вече прасковата и в момента са под голям риск.