Близо 44 000 фермери от целия ЕС кандидатстваха за помощ от ЕС, за да намалят доброволно производството на мляко с близо 852 000 тона през последното тримесечие на 2016 г., съобщиха от Европейската комисия (ЕК).

Ниската конкурентоспособност - ключов фактор за положението в млечния сектор

Схемата за намаляване на производството на краве мляко, стартирана миналото лято и финансирана със 150 000 000 евро, е сред ключовите мерки, взети от ЕК за справяне с кризата в млечния сектор.

Тя допринесе за повишаване на цените на млякото в ЕС през последните няколко месеца, балансирайки пазара.

По време на участие в Генералната Асамблея на френската федерация на млекопроизводителите (FNPL), провела се в Лангър, Франция, еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган каза, че ЕС продължава да подкрепя стабилно млекопроизводителите в добро и в лошо.



Когато поех управлението през 2014 г., Европа навлизаше в дълбока и продължителна криза на цените на млякото. Видяхме облаците, които предупреждаваха за буря. Затова предприехме решителни действия на всеки етап от кризата, изчерпвайки за целта всеки законодателен инструмент, продължи Хоган.

По думите му доброволното намаляване на производството на мляко е мярка, която никога досега не е била взимана, но от която се вижда положителният резултат.

Имаше бавно, но несъмнено възстановяване на нивото на цените. Млечният пазар стана свидетел на възходящата тенденция в продължение на месеци, заяви еврокомисарят.

Средната изкупна цена на млякото в ЕС се повиши с 31% от миналото лято, до 33.7 евпоцента на килограм през февруари, уточни Фил Хоган. По думите му този показател е далеч от перфектното състояние, но е доказателство, че нещата вървят по правилния път.

Според последните данни, получени от държавите членки за първия период на намаляване на производството на краве мляко (октомври – декември 2016 г.), 43 968 млекопроизводители са постигнали общо намаляване от 851 700 тона мляко.



Резултатите показват, че постигнатото удовлетворява както фермерите, така и потребностите на пазара.

Парите, които не са използвани като част от 150 млн. евро по схемата, остават налице за разходи в селското стопанство и с тях ще се финансират други пазарни мерки, способни да подобрят ситуацията в агросектора.

Крайните резултати от втория период на намаляване на производството на краве мляко (ноември 2016 – януари 2017) ще излязат в началото на април. Те ще бъдат определящи за изводите от взетата от ЕК мярка.