x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Има глад за агрономи

Младият специалист Йордан Илиев е доволен от възможностите за развитие в България

Има глад за агрономи
Автор: Лили Георгиева, Фермер.БГ

В момента има глад за агрономи. Лично аз избрах да уча агрономство поради няколко причини. Учих в гимназия във Велико Търново с профил „Парково строителство“ и реших да продължа образованието си в тази насока. Направих проучване на пазара и разбрах, че има реализация в сферата на селското стопанство. Това заяви за Фермер.БГ Йордан Илиев.

Как един млад човек реши да се върне в България и да стане фермер

Младият специалист отбелязва, че както когато е записвал агрономство, така и сега, пазарът изпитва необходимост от такива кадри.

Йордан Илиев избира да учи в Техническия университет във Варна. Привлича го както географското положение на  града, така и новооткритата специалност, която предлага нова материална база.

„Пловдив не ме привличаше като място, където да завърша. Във Варна освен това проучих региона по отношение на заетостта на агрономите и реших, че има по-големи възможности за реализация. На сайта на Техническия университет имаше информация защо е открита новата специалност и там се посочваше кратко и ясно, че има недостиг на агрономи в региона. Това е добър стимул да завършиш агрономство“, спомня си Илиев.

Той не съжалява за обучението в университета.

„Нашите преподаватели бяха хора от Добруджанския земеделски институт Генерал Тошево, учени с опит и дългогодишни познания.Подготвиха ни много добре. Курсът беше от 30 студенти, разделени на две групи. Обучението вървеше като индивидуално. Успяваха да обръщат внимание на всички. Аз съм завършил и магистратура там. Смея да твърдя, че ни подготвиха доста добре“, казва младият агроном.По думите му има какво да се желае откъм практическо обучение.

„Когато обаче се работи със земеделци, има възможности за прилагане на познанията“, смята Илиев.

В края на втори курс той има късмета да кандидатства във фирма, която предлага работа на студенти и ги обучава с цел да продължат да работят там след завършването.

„Аз имах тази възможност да работя по специалността, още преди да съм завършил. Контактът с фермери  и агрономи още по време на следването ми помогна много“, допълва Илиев. По думите му всяко едно практическо обучение бе от голяма полза.

Младият агроном е доволен от възможностите за развитие в България, но смята, че до голяма степен успехът зависи от самия човек, а не от пазара.

В момента Йордан Илиев работи за компания, която удовлетворява очакванията му. Вижда перспективи за развитието си и в бъдеще.

„Агрономството е много сходно с медицината. Това е вид медицина, само че на растенията. Агрономическата професия се разделя на обща агрономия, но има много разклонения, които са тясно специализирани и това предлага широки възможности за развитие. Аз в момента се занимавам например с агрохимия и почвознание“, казва още той.


 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Агроном: Реализацията е трудна, тъй като обстоятелствата са такива
 
Има решение за проблемите с работната ръка
17.01.2019 | 4070 прочитания
Има решение за проблемите с работната ръка
Квалифицираните кадри са шансът на българските земеделци да бъдат успешни и устойчиви в бизнеса си, благодарение на NIK Academy

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news