Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

ИФК – Плевен увеличава чистопородно стадо от Плевенска черноглава овца

Едно от малкото чистопородни стада от породата „Плевенска черноглава овца“ у нас се отглежда в Института по фуражни култури (ИФК) – Плевен

ИФК – Плевен увеличава чистопородно стадо от Плевенска черноглава овца
Автор: Фермер.БГ
© 2013 снимка: Фермер.БГ

Напук на кризата и на непрекъснато намаляващия брой животни във фермите в страната, в Института по фуражни култури (ИФК) – Плевен залагат на увеличаване на стадото от порода „Плевенска черноглава овца“, научи Фермер.БГ от директора на ИФК проф. Атанас Кирилов. „Това, което направихме в овцефермата през тази година, е увеличението на броя на овцете-майки противно на наблюдаващата се тенденция в сектор „Животновъдство” за намаляване на броя животни. Броят на отглежданите в България животни непрекъснато намалява и това е много сериозно видимо при овцевъдството“, разказа пред репортер на Фермер.БГ проф. Кирилов.

 

В ИФК залагат на обратния подход и продължават да увеличават броя на отглежданите в овцефермата животни. „Това увеличение води и до негативни резултати, защото по този начин ние се лишаваме от приходи, ако продаваме разплодните животни извън института. Взехме решение да ги запазим, за да можем през следващите години да произвеждаме и повече животни, и повече мляко”, аргументира се проф. Кирилов.

 

И допълни, че пазарът за агнета в Северна България е благоприятен и очакват, че ще могат да реализират успешно отгледаните във фермата агнета. А качеството на отглежданите животни за разплод пък ги прави търсени в цялата страна. „Това е едно от малкото чистопородни стада у нас, кочопроизводително, от породата „Плевенска черноглава овца”, категоричен е проф. Кирилов.

 

Ще припомним, че в активната фаза на 2013 година Институтът по фуражни култури влезе с амбиции да разширява наличните до момента 930 образци растителен генофонд и 655 овце от породата Плевенска черноглава овца.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Семинар за млечното и месното овцевъдство ще се проведе в Ямбол
 
Димитър Георгиев: Без земя, механизация и национална стратегия няма овцевъдство!
 
проф. Атанас Кирилов: С минимални средства ИФК поддържа богат генофонд
 
Case IH Maxxum 145 Multicontroller - най-ефективeн 4-цилиндров трактор
21.02.2018 | 4953 прочитания
Case IH Maxxum 145 Multicontroller - най-ефективeн 4-цилиндров трактор
Case IH Maxxum 145 Multicontroller с трансмисия ActiveDrive 8 постига рекордно нисък разход на гориво за четирицилиндров трактор в най-новия тест Powermix на DLG

Трябва ли наредбата за изкуствено създадените условия да се приеме в сегашния й вид?

news