Идващата световна продоволствена криза, която се очаква да започне да се усеща остро от 2020 г.  докара и Китайски инвеститори в земеделието у нас. Китайската държавна компания Тянджин агробизнес къмпани ще инвестира първончалано 10 млн. евро в зърнопроизводство в Северозападна България, след което се очаква да инвестира и допълнителни 20 млн. евро за развитие на животновъдни ферми.

 

Продукцията ще е изцяло за експорт за Китай, стана ясно на проведена среща между Премиера Бойко Борисов и зам.-министър на земеделието Гао Хонбин, който е на посещение у нас. На срещата присъства и министър Мирослав Найденов.

 

"Страната ни има потенциал и ресурс за развитие и на екоживотновъдство", заяви премиерът. Той уточни, че благодарение на поддържането на най-ниските нива на данъци в ЕС страната ни създава стабилна среда за инвестиции.

 

Фермер.БГ припомня, че по-рано тази година на посещение у нас беше и американска делегация с инвеститори, които също желаят да инвестират около 100 млн. долара за развитие на различни агробизнес направления у нас, включително разработването на нови хибридни семена, производство на брашна, консерви, вина и др. Тогава групата посети ключови терени за зърнопроизводство в Свищовско и Плевенско, след което видя производствени мощности на Мелинвест Холдинг в Сливен и ново предприятие за производство на фуражи в сливенско село.

 

Групата тогава бе водена от международния експерт по тероризъм и съветник в Пентагона и ЦРУ - Алекс Алексиев, който е син на убития след 9 септември 1944 г. голям наш художник и фейлетонист Райко Алексиев.

 

още по темата :

Американски инвеститори със сериозен интерес към български селекции пшеница

пшеница - американски инвеститори

© 2011 fermer.bg