Назрява все повече напрежение сред българските фермери и скоро се очакват поредица от протести, които ще залеят страната. Първите ще бъдат организирани от животновъдите, които са в най-тежко положение и които системно бяха лъгани от предишните и нови управляващи, докато накрая дойде шефа на Млечния борд на Холандия и заяви категорично, че няма друга алтернатива освен 50% от млекопроизводителите в България да фалират в следващите 2 години.

 

Българският фермер получава с 60% по-малко субсидии, в сравнение със западните си колеги.  В същото време, България не е предприела категорична и целева стратегия, с която да стимулира родното животновъдство. Ролята на Държавата в сектора през последната година се свежда до водене на PR кампании и все по-често се случва фермери да коментират, че приоритет на Правителството е да разчисти пазарни ниши за свои приближени фирми, отколкото да се занимава с реализирането на сериозна стратегия за спасяването на животновъдния сектор. 

 

Недоволството на животновъдите ескалира все повече и стигна до там, някои от тях да заявят, че ще поискат чуждо поданство за да спасят дейността си. Според Танчо Колев, фермер от Старозагорско и член на Асоциацията на млекопроизводителите, най-късно Декември месец ще има масови протести на животновъдите.

 

До момента МЗХ не е реализирало нито една анти-кризисна мярка за спасяването на животновъдния сектор у нас. В същото време продълажава масовият внос на сухи млека и млекозаместители от ЕС. Продължават контрабандите на меса със съмнителен произход. 

 

Вместо обаче да бъдат стимулирани животновъдите да произвеждат повече мляко, като увеличават животните си те са допълнително задушавани от безхаберието на МЗХ и ниските цени. Скъпи фуражи, лекарства, инвестиции, а цената не е мърдала от две години. При положение, че фуражите се увеличиха неколкократно, то литър краве мляко от първа категория още се изкупува за смешните 50 стотинки, разкриват стопаните. Овчето мляко пък се търгува за 1,25 лв. литърът, при положение, че в цяла Европа струва 1 евро.

 

 

всички новини за ЖИВОТНОВЪДСТВО